Türkiye'de kullanılan kadastral harita türleri ve bu haritaların yenilenmesi
Cadastral maps types used inTurkey and renovation of this maps
- Tez No: 334978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Cadastral Maps, The Renewal of Cadastral Maps, Graphic, Orthophoto
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ülkemizde kadastro çalı?maları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)tarafından yürütülmekte, kadastro sonrası meydana gelen deği?iklikler ilgililerin talepleri üzerine kadastro müdürlüğünce güncellenmektedir. Ancak zeminde fiilen gerçekle?tirilen deği?iklikler talep olmadığı sürece kadastro paftasına yansıtılamamaktadır. Bu nedenle günümüzde kullanılan kadastro paftaları geli?en teknoloji kar?ısında teknik yönden yetersiz kalmı?, uygulama niteliğini kaybetmi? ve artık kadastro haritaları zemini yansıtmamaya ba?lamı?tır.Kadastronun geleceği açısından, güncelliğini yitirmi? kadastro haritalarının günümüz ko?ullarına ve teknolojiye uygun hale getirilmesi, güncelliğini koruması, ba?ka bir ifadeyle yenilenmesi gerekliliği ortaya çıkmı?tır.Teknik açıdan yetersiz olan ve güncelliğini yitirmi? olan kadastro paftalarının yenilenebilmesi, çalı?maları önce 23.06.1983 tarih 2859 sayılı ?Tapulama ve Kadastro Paftalarının Yenilenmesi Hakkında Kanun? ile daha sonra da 3402 Sayılı Kanunun 22.a maddesi uyarınca 29.11.2006 tarihli ve 26361 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ?Kadastro Haritalarının Yeniden Düzenlenmesi ve Tapu Sicilindeki iiGerekli Düzeltmelerin Yapılmasında Uyulacak Usul ve Esaslara ?li?kin Yönetmelik? ile yapılmaya ba?lanmı?tır.Ülkemizde kadastro çalı?malarının tamamlanması ile birlikte teknik açıdan yetersiz, güncelliğini yitirmi? ve günümüz teknolojisine uygun olmayan kadastro paftalarının yenilenmesi konusunun detaylı bir ?ekilde irdelenmesi gerekliliği ortaya çıkmı?tır.Bu itibarla bu çalı?mada, ülkemizde üretilen kadastro haritalarını teknik ve hukuki açıdan değerlendirilmi?, yetersiz ve güncelliğini yitirmi? kadastro paftalarının TKGM?ce yapılan yenileme çalı?malarında kullanabilirliği detaylıca incelenmi?tir. Örnek uygulama alanı olarak Eski?ehir ilinde yapılan kadastro paftalarının yenilenmesi çalı?maları ele alınmı?tır.TKGM tarafından bu güne kadar yakla?ık olarak 57.000.000 parsel üretilmi?tir. Yapılan inceleme ve ara?tırmalar sonucunda acil olarak 8.100.000 parselin ilk etapta yenilenmesine karar verilmi?tir. Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi (TKMP) kapsamında kadastro haritalarının yenilenmesi çalı?maları hızlı bir ?ekilde sürdürülmektedir.Anahtar Kelimler: Kadastral Harita, Paftaların Yenilenmesi, Grafik, Ortofoto
Özet (Çeviri)
In our country, Cadastre Studies are performed by TKGM and changes that have been occurred after completion of cadastre are updated by Cadastre Directorate in line with request of related parties. However, changes which have been already carried out on theground have not been reflected to cadastre sheets while there are not any requests. So that, cadastre sheets using currently are technically insufficient against development of technologies, inapplicable and are started to no longer reflect the ground. In the future respective of cadastre, making suitable cadastre sheets to recent conditions and current technologies, in another words necessity of renovation, keeping up to date of cadastre sheets have been arise out. The cadastre sheets which are technically insufficient and not up to date had been started to renovate first in line with ?Law for Renovation of Cadastre and Title deed Sheets? No. 2859 and dated 23.06.1983 and later than ?Regulation to make rearrangement of Cadastre maps and required changes in the Registry ? which was published in the Official Gazette No. 26361 dated 29.11.2006 in accordance to Clause 22.a of Law No. 3402been arise out of the necessity of examine in the renovation of cadastre sheets which are not technically sufficient, not up to date and not suitable for current technologies. With this respect in the study, the Cadastre sheets which had been lost actuality and insufficient had been examined in detail of TKGM?s usage in the renovation studies and, the cadastre sheets which are produced in our country had been evaluated in technical and legal perspectives. The renovation studies for cadastre sheets in Eski?ehir province had been handled as of pilot implementation area.57,000,000 parcels have been produced by TKGM up today. In the result of review and evaluations which have been done by, at the first stage 8,100,000 parcel had been decided to renovate urgently. In the scope of Land Registry and Cadastre Modernization Project (TKMP) the studies for renovation of cadastre sheets are continued expeditiously.