Karıştırma ve karıştırıcılar, kullanım alanları ve hesaplama yöntemleri
Mixing and mixers, application areas and calculation methods
- Tez No: 182820
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karıştırma, akışkanlar mekaniği, sızdırmazlık elemanları, helisel şerittipi karıştırıcı, plakalı karıştırıcı, akım kırıcı, gaz dispersiyonu, katı-sıvı karışımı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Karıştırma işlemi teknikte pek çok sahada kullanım alanına sahiptir. Temel olarak kimyasalve fiziksel değişim esastır. Proses endüstrisini baz alarak karıştırma prosesi ile ilgili temelbilgileri günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Birçok sanayi kesiminde, özellikle gıda,ilaç, kağıt, boya, plastik, seramik, kauçuk, sanayinde karıştırıcı cihazlara ihtiyaçduyulmaktadır. Doğada bulunan maddelerin çeşitliliğinden dolayı karıştırıcı cihazlar, değişikşekillerde dizayn edilmektedir.Uygun karışımın elde edilmesi bakımından bu cihazların seçimi oldukça önem kazanmıştır.Sıvıların birbirleri ile olan karışımlarında problemler oluştuğundan araştırma konusu olmuşlarve dünya literatürüne geçmişlerdir. Sıvı ve katı maddelerin birbirleri ile olan karışımları isemiktarı fazla olan maddenin karıştırılma sahasına girer. Katıların katılarla karıştırılmalarındaise sistematik incelemeler yapılmasına rağmen kesin kriterler ortaya konulamamıştır.Yapmış olduğum bu çalışmada, özellikle sıvı maddelerin (Newtonsal akışkanların)karıştırılmasını inceledim. Karıştırılan maddelerin fiziksel özelliklerine göre; gerekli güçihtiyacı, kanat ve karıştırıcı tipi seçimi, mukavemet hesaplamaları konuyu oluşturan temelilkelerdir. Günümüzde karıştırma prosesinde yaşanan problemlerin çoğu yetersiz bilgidenkaynaklanmaktadır. Umuyoruz ki bu ve benzeri çalışmaların artması ile karıştırma prosesindeyaşanan problemlerin azalmasına neden olur.
Özet (Çeviri)
Mixing operations are encountered widely thoughout productive industry in processesinvolving physical and chemical change. Although much of our knowledge on mixing hasdeveloped from the process industry, many other sectors carry out mixing operations on alarge scale. Many industries, especially food, medical, paint, paper, plastics, ceramic,chemical utilize mixing apparatus. Since there are various kinds of substances in nature,mixing apparatus display many different forms.Choosing a mixing apparatus gains even more importance when it comes to attain the rightmixture. Liquid-liquid mixtures posses great problems. Thus, in debt research has beenperformed and reported in the literature. Liquid-solid mixtures are relatively easy since themixing technique depends largely on the component whose amount is in excess. In spite ofthe systematic analyses carried out on solid mixtures, some difficulties may stil arise.This research report studies apparatus mainly for liquid-liquid mixtures (Newtonien fluids).According to the physical characteristics of the mixing substances; power requirement, flapand mixer type selection, and strength calculations are the fundemental principles of thisstudy. Thus, lack of knowledge causes mixing problems. It is hoped that this review help toprovide a scientific underpinnig of the mixing operations carried out in a wide range ofindustries.