Yassı malzemeden kaynak yöntemleriyle profil oluşturmanın analizi ve uygun koşulların çıkarılması
Fabricating tubes from sheet metal with welding methods and designate of suitable conditions.
  1. Tez No: 182829
  2. Yazar: EMRE GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik profil, profil imalatı, yüksek frekans kaynağı, Steel tubes, fabricating steel tubes, high frequency welding, strip width.Thesis defense date:15/09/2006Jurors:Prof. Nurullah GÜLTEK N, Prof. Selahattin YUMURTACI, As.Prof. Ahmet KARAASLAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Profil oluşturmada lazer kaynağı, lazer-MIG kaynağından oluşan hibrid prosesler, bindirmeark kaynağı, yüksek frekans temas kaynağı gibi yöntemler her ne kadar kullanılıyor olsa da,yüksek frekans kaynağı ile borudan profil oluşturma yöntemi en sık kullanılan yöntemdir.Bu tez çalışmasında, profil imalat yöntemleri, profil özellikleri ve profil oluşturmada yassımalzeme bant genişliğinin etkisi incelenmiştir. Birinci bölümde; Türkiye'deki çelik boru-profil sektörü incelenerek kısaca açıklanmıştır. kinci bölümde; profil oluşturma yöntemlerianlatılmıştır. Üçüncü bölümde; profil malzemeleri ve ürün teslim şartları, dördüncü bölümde;yüksek frekans kaynağı ile borudan profil oluşturma, beşinci bölümde; yüksek frekanskaynağı ile profil oluşturmada kaynağı etkileyen parametreler, altıncı bölümde; yüksekfrekans kaynağı ile borudan profil oluşturmada olası kaynak hataları, yedinci bölümde; bantdilme işlemi ve bant genişliğinin hesaplanması anlatılmıştır.Deneysel çalışmada, MTM marka bir boru-profil makinesinde BS 6363 standardına bağlıolarak, kabul edilebilir farklılıklardaki bant genişliklerinde 50x50x4,8 mm boyutunda profilüretilmiş, bu üretim esnasında dilinmiş sac malzemeden, kaynak çıkışından ve nihai üründendeney numuneleri alınarak profildeki deformasyon miktarı ve ürünün mekanik özellikleriaraştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Laser beam welding, laser beam-MIG arc welding hybrid process, submerged arc welding,high frequency contact welding methods are using frequently to fabricate tubes. But the mostcommon method is high frequency induction welding method which fabricate to tubes fromlongitudinally welding pipes.In this thesis work, tubes fabricating methods, tubes features and sheet metal band widtheffect on fabricating tubes have been investigated. In the first chapter, steel pipe and tubesector in Türkiye were explained. In the second chapter fabricating tubes methods wereexplained. In the third chapter, tube?s materials and technical delivery conditions, in thefourth chapter, high frequency pipe and tube welding, in the fifth chapter, high frequency pipeand tube welding parameters, in the sixth chapter, the faults in the high frequency pipe andtube welding processes, in the seventh chapter, slitting strip and estimating strip width wereexplained.In the experimental works, related to BS 6363 technical specification, dimensions of50x50x4,8 mm tubes produced from strip width with acceptable difference, at a MTM electricwelded tube production unit. At this production, took experiment sample from slitting stripsheet metal, immediately afterwards welding and final product as name by 50x50x4,8 tube.Deformation quantity of tube has been investigated with these taken experiment samples.