Yeni kiral sıvı kristallik sistemler: İmin monomerleri ve yan zincir polimerleri
New chiral liquid crystalline systems: Imine monomers and side chain polymers
  1. Tez No: 182843
  2. Yazar: HÜLYA ELMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIS BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kiral Sıvı Kristal Polimerler, min, Yan Zincir Sıvı KristalHomopolimer, Chiral Liquid Crystalline Polymers, Imine, Side Chain Liquid CrystallineHomopolymer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sıvı kristal polimerler, sıvı kristal ve polimerlerin her ikisinin özelliklerinin birleştiği yapılarolması nedeniyle, bilimsel alanda gittikçe artan bir öneme sahiptir. Sıvı kristal polimerlerdeanisotropik özellik mesogenik birimle sağlanmaktadır.Kiral sıvı kristal polimerler, Ringsdorf'un ve çalışma arkadaşlarının yeni polimerik yapıyasahip yan zincir sıvı kristal polimerleri keşfetmesinden sonra pek çok çalışmaya konuolmuşlardır. Küçük moleküllü mesogenik yapılar yan zincir sıvı kristal polimerlerdemesogenik birim olarak kullanılırlar. Kiral merkeze bağlı mesogenik yan gruplar kiralmesofaz göstermektedir. Sıvı kristaller ve sıvı kristal polimerlerin her ikisi de göstergeteknolojilerinde kullanılmaktadır.Çalışmanın amacı, kiral imin ve salisilaldimin mesogen gruplar içeren sıvı kristal vinilmonomerlerinin ve homopolimerlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılmasıdır.Bu amaçla, kiral imin ve salisilaldimin mesogen gruplar içeren sıvı kristal vinil monomerlerisentezlenerek sıvı kristal davranışları incelenmiş ve başlatıcı olarak AIBN varlığında serbestradikal polimerizasyon yöntemi ile homopolimerleri hazırlanmıştır.Sentezlenen imin monomerlerinin ve polimerlerinin yapıları spektroskopik yöntemlerkullanılarak tayin edilmiştir (UV-VIS, IR, Proton-NMR, Karbon-13-NMR, MS). Polimerlerinmolekül ağırlıkları jel geçirgenlik kromatografisi (GPC) kullanılarak belirlenmiştir.Sentezlenen tüm imin monomerleri ve polimerlerinin termal ve mesogenik davranışlarısırasıyla diferansiyal taramalı kalorimetre (DSC) ve polarizasyon mikroskobu kullanılarakincelenmiştir.DSC ve PM sonuçları, sadece salisilaldimin monomeri ve onun homopolimerinin mesogenikyapıda olduğunu ve kiral simektik C mesofazına sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research of the liquid crystal polymers has grown into field of science because liquidcrystal polymers combine features of both polymer and liquid crystal. Liquid crystal polymershave been anisotropy because of mesogenic units.Chiral liquid crystalline polymers have been the subject of many studies since 1978 whenRingsdorf and coworkers developed a new architecture for polymers entitled side chain liquidcrystal polymers. The low molecular mesogenic units have been used in the side chain liquidcrystal polymers. The mesogenic side groups bearing chiral centre have shown chiralmesophases. Liquid crystals and liquid crystal polymers have both been used in the displaytechnology.The aim of this work is the synthesis and characterization of liquid crystalline vinylmonomers having chiral imines and salysilaldimine mesogens and their homopolymers.For this purpose, liquid crystalline vinyl monomers having chiral imines and salysilaldiminemesogens were synthesized and their liquid crystal behaviours were studied. New side chainliquid crystalline homopolymers of liquid crystalline vinyl monomers having chiral iminesand salysilaldimine mesogens were prepared in the presence of AIBN as an initiator by usingfree radical polymerization route.The structures of the synthesized monomers having chiral imine and salysilaldiminemesogens and their homopolymers have been characterized by using spectroscopic methods(UV-VIS, IR, Proton-NMR, Carbon-13-NMR, MS). The molecular weight of the polymersdetected by using gel permeation chromatograpy (GPC) measurements. The thermal andmesogenic behaviours of the all synthesized monomers having imine and salysilaldiminemesogen and their homopolymers examined with differential scanning calorimetry (DSC)and polarization microscopy (PM) respectively. DSC and PM investigations of the monomersand homopolymers have shown that only salysilaldimine monomer and its homopolymershave been shown chiral smectic C mesophases.