Kalamitik sıvı kristallerin termodinamik özellikleri ve polimerde dağılmış sıvı kristal kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Thermodynamic properties of liquid crystals and synthesis and characterization of polymer dispersed liquid crystal composites
- Tez No: 539041
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM CANKURTARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal, ters gaz kromatografisi, polimerde dağılmış sıvı kristal kompozitler, Liquid crystal, inverse gas chromatography, polymer dispersed liquid crystal composite
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tez çalışmamda ilk olarak, 5-((S)-3,7-dimetiloktiloksi)-2-[[[4-(dodesiloksi)fenil]imin]metil]fenol ve 5-((S)-3,7-dimetiloktiloksi)-2-[[[4-(oktiloksi)fenil]imin]metil]fenol sıvı kristallerinin faz geçiş sıcaklıkları optik polarizasyon mikroskopu (PM) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile araştırıldı. Daha sonra Ters Gaz Kromatografi (TGK) yöntemi ile sıvı kristal-çözücü sistemleri için alıkonma diyagramları çizildi. Bu alıkonma diyagramlarından termodinamik denge sıcaklıkları belirlendi ve bu sıcaklık aralıklarında sonsuz seyreltiklikteki aktivite katsayıları, Flory-Huggins ve hal denklemi etkileşim parametreleri, etkin değişim enerji parametreleri hesaplandı. İkinci olarak, izomer seçiciliğİ, adsorbsiyon termodinamik parametreleri, (serbest enerji, entalpi, ve entropi), sıvı kristalin dağıtıcı yüzey enerjileri, asit ve baz sabitleri hesaplandı. Son olarak, poli(metil metakrilat) (PMMA) ve yeni kiral kalamitik sıvı kristal bileşik kullanılarak, polimerde dağılmış sıvı kristal (PDLC) kompozit filmleri, çözücü basamaklı faz ayrımı (SIPS) yöntemi ile hazırlandı. Hazırlanan kompozitlerin morfolojik ve termal özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve termal özellikleri DSC ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
In thesis study, firstly the phase transition temperatures of 5-((S)-3,7-dimethyloctyloxy)-2-[[[4-(dodecyloxy)phenyl]imino]-methyl]phenol and 5-((S)-3,7-dimethyloctyloxy)-2-[[[4-(octyloxy)phenyl]imino]methyl]phenol liquid crystals were investigated by optical polarising microscopy (PM) and differential scanning calorimetry (DSC). After that, the retention diagrams were plotted for liquid crystal-solvent systems by inverse gas chromatography method. Thermodynamic equation temperatures were determined from these retention diagrams and infinite dilution activity coefficients, Flory–Huggins and equation of state interaction parameters, effective exchange energy parameters were calculated in this temperature range. Secondly, isomer selectivity, thermodynamic parameters of adsorption (free energy, enthalpy and entrophy), dispersive components of the surface energies, the acid and base constants were calculated. Lastly, polymer dispersed liquid cyrstal (PDLC) composite films were prepared by solvent phase-seperation method (SIPS) using poly(methyl methacrylate) (PMMA) and new chiral calamitic liquid crystal compound. The morphological and thermal properties of prepared composites were determined by Scanning Electron Microscopy (SEM) and (DSC), respectively.