Bazı 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin susuz ortamda potansiyometrik titrasyonları
Potentiometric titrations of same 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one derivatives in non-aqueous media
- Tez No: 182862
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: pKa değeri, potansiyometri, 5-dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, asitlik, HNP.III
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
?Bazı 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on Bileşiklerinin Susuz O r t a m d aPotansiyometrik Titrasyonları? adlı çalışmada 5 maddenin susuz ortamdapotansiyometrik titrasyonları incelenmiştir. Bilindiği gibi son yıllarda susuz ortamtitrasyonları giderek önem kazanmıştır. Çözücülerin seçiminde; çözücülerin farklıçözücü gruplarından olmaları, dielektrik sabitleri ve otoprotoliz sabitlerinin farklıolması önemli etken olmuştur. Susuz ortamda çözücü olarak amfiprotik nötralçözücülerden 2-propanol ve tert-butil alkol, dipolar aprotik çözücülerden asetonitril veN,N-dimetilformamit tercih edilmiştir. Titrant olarak susuz ortam titrasyonlarında genişkullanım alanı olan tetrabutilamonyum hidroksidin (TBAH) 2-propanoldeki çözeltisikullanılmıştır. Asitlik tayininde titrimetrik analiz yöntemlerinden dönüm noktasınınbelirlenmesi için kullanılan potansiyometrik metot uygulanmıştır.Titrasyon sonucunda elde edilen sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmiştir.Grafikler incelendiğinde S şeklinde tipik titrasyon eğrileri elde edilmiştir. Yarınötralizasyon metoduyla elde edilen veriler ve grafikler kullanılarak bileşiklerinçözücülerdeki asitlik sabitleri hesaplanmıştır. Elde edilen bilgilere göre bileşiklerinasitlik kuvvetlerinin çözücülerde farklandırıldığı belirlenmiştir.Farklı R grupları içeren N,N'-bis(3-alkil(aril)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on-4-il)-1,4-butandiimin bileşiklerinin değişik çözücülerdeki asitlik kuvvetleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The potentiometric titrations of the synthesized potentially bioactive 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were investigated in the current study, entitled ?Thedetermination of pKa values of some 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one derivatives innon-aqueous media?. Due to very low solubility of the compounds in water, non-aqueous media were used. The titrations in non-aqueous media have increasinglyutilized in recent years. In determining the solvents used, their belonging to differentsolvent groups, wide use as solvent in non-aqueous investigations and having differentautoprotolysis constants were considered. In non-qaueous medium, 2-propanol and tert-butyl alcohol among the amphiprotic type, and acetonitrile and N,N-dimethylformamideamong the dipolar aprotic type were preferred as solvent.Tetrabuthylamonnium hydroxide (TBAH) in 2-propanol, a titrant widely used innon-aqueous titrations, was used as titrant in all titrations. The potentiometric methodused in determining the end-points in titrimetric analyses was utilized for thedetermination of acidity.The results obtained from the titrations are presented in tables and graphs. TypicalS-shaped titration curves are observed in the graphs. The acidity constants of thecompounds in the solvents chosen were calculated using the graphs and the dataobtained with half- neutralization method.The acidity strength of N,N'-bis(3-alkyl-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one-4-il)-1,4-butandiimin compounds was observed to differfrom the information obtained.Keywords : pKa values , potentiometry, 4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one,acidity, HNP.IV