Üç boyutlu kadastro
Three dimensional cadastre
- Tez No: 182885
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: 3B Kadastro, CBS, Nesneye Yönelik Veritabanı Tasarımıviii, 3D Cadastre, GIS, Object Oriented Database Designingix
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde kadastral sistemler iki boyutludur, bu sebeple arazi üzerinde, üstünde veyaaltında mülkiyete konu olan üç boyutlu hak ve kısıtlamalar kaydedilememekte ve yasaldurumları belirlenmemektedir. Özellikle düşey yönde gelişim gösteren kentlerde üç boyutlubilgiye duyulan gereksinim, gün geçtikçe önemini artırmaktadır.İlk zamanlarda arazi vergisi almak için kullanılan ve tek boyutlu olan kadastro, günümüzde,insan toprak ilişkilerini modellendiren, mekansal bir bilgi sistemi olarak tanımlanmakta veçok boyutlu bir hal almaktadır. Bu sebeple, üç boyutlu kadastro çalışmaları, coğrafi bilgisistemleri içinde ele alınmalı ve en küçük iyelik birimi olan parsel üzerindeki, üstündeki vealtındaki üç boyutlu hak ve kısıtlamaların sorgulanabileceği bir kadastral konumsal veritabanıile tümleştirilerek, iyelik hakkı ve iyeliğe konu olan gerçek dünya varlıkları modellenmelidir.Üç boyutlu kadastro, kent planlama, arazi modelleme, mühendislik projeleri, vergi toplama,afet yönetimi, kültürel ve doğal varlıkları koruma, çevre koruma gibi kadastro dışındakideğişik alanlarda yürütülen çalışmalar için gerekli olan üç boyutlu konumsal verileri sağlamakve üç boyutlu konumsal çözümlemelerin yapılmasını olanaklı kılmak ile yükümlüdür.Üç boyutlu topolojinin henüz kurulamamış olması, oluşturulan bilgi sistemlerinde tam olaraküç boyutlu konumsal çözümlemelerin yapılmasına olanak tanımamaktadır. Hazırlanançalışmada parsel üzerinde, altında veya üzerindeki üç boyutlu hak ve kısıtlamalara ilişkin bazısorgulamalar, yaratılan veritabanı içinde yapılmaya çalışılmıştır.Microsoft Visio 2003 yazılımı kullanılarak, Tümleşik Modelleme Dili (UML) ile kavramsalve mantıksal tasarımı yapılmış, ESRI ArcGIS yazılımının desteklediği veri türleri kullanılaraksistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üç boyutlu modeller, MicroStation V8 veArcScene 9.0 yazılımları kullanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Current cadastral systems are two dimensional. Therefore 3D property rights and restrictonscan not be registred and not fixed their legal status in these systems. The need for 3Dinformation is increasing day by day in vertical grown up cities.Cadastre, was used for proposing land tax at the first time, is defined as being geographicalinformation systems which modelling between human and land relationships and cadastreturns into multi-layer cadastre at the present. Consequently, 3D cadastre should be examinedin GIS and integrated with querying 3D right and restriction at least property units ingeospatial database for modelling property rights and physical objects.3D cadastre is obliged to provide 3D spatial data for others working fields to make possible3D geospatial analyse, like city planning, land modelling, engineering projects, land taxescollecting, environment protection, culturel heritage protection, disaster management etc.By the reason of missing 3D topology, current information systems do not make 3Dgeospatial analysis perfectly. In this thesis aimed that some 3D queries can be made in thecreated database.Conceptual and logical system design was implemented with UML (Unified ModellingLanguage) by using Microsoft Visio 2003 software and datatypes which supported ESRIArcGIS. On the other hand, 3D Models were formed by using MicroStation V8 and ArcScene9.0 softwares.