Ağva plajı'nın kıyı süreçleri açısından jeolojik evrimi
Geological evolution of Ağva beach through coastal processes
  1. Tez No: 182886
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağva, plaj, evrim, jeoloji, jeomorfoloji, kıyı mühendisliği, uzaktanalgılama, iklim.ix, Ağva, beach, evolution, geology, geomorphology, coastal engineering, uzaktanalgılama, climate.x
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü nşaat Mühendisliği AnabilimDalı Kıyı ve Liman Mühendisliği Programında Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmıştır.Dalga etkisinin incelemesinde Şile Meteoroloji stasyonu'ndan 1986-2006 yılları arasındakirüzgar verileri alınmış ve dalga istatistiği yapılarak rüzgar etkisinde oluşabilecek dalgalarınözellikleri hesaplanmıştır. Bunun yanında Nato Tu-Waves kapsamında Ağva bölgesine enyakın dalga atlası kullanılarak rüzgar ve dalga istatistiği yapılmış ve bu atlasa göre dalgaözellikleri ortaya çıkartılmıştır. Bu iki ayrı veriye ek olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyoskampusü projesi kapsamında incelemiş olduğu Wheather in the Blacksea ?I? Bölgesi analizidiğer iki analizin değerlendirmesinde ve doğruluğunda kullanılmıştır. Buradan elde edilendeğerler neticesin kıyı boyu katı madde taşınım miktarları tespit edilmiş ve yorumlanmıştır.Jeolojik ve jeomorfolojik temel üzerine kurulan evrim, meteorolojik verilerin analizlerininkıyı mühendisliği içerisindeki akıntı-dalga mekaniği ve katı madde taşınımı ile sentezlenmesisonucunda gelişmiş, uzaktan algılama adı altında farklı zaman dilimleri içerisinde çekilmişuydu görüntüleri ve bitki yaşamının ortama olan katkısıyla inceleme nihai haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared as a thesis of Master's degree in Yıldız Technical NaturalScience Institute, Civil Engineering Faculty, Coastal and Port Engineering Program.As part of wave impact\effect research, datas of Sile Meterology Station between 1986-2006years were taken. By preparing wave statistics, characteristics of waves that is produced bywind has been calculated. Besides this, wind and wave statistics has been prepared by usingwave chart for Agva region in the scope of NATO Tu-Waves and according to this chart,characteristics of waves has been put out. In addition to these, Wheather in the Blacsea“I”Region analysis in the scope of Kilyos Campus Project of Bogazici University has been usedto evaluate and verify other two datas. As result of these three datas, amount of substancemovement along the coastline has been measured and interpretted.The evolution that is founded on geological and geomorphological basis developed as a resultof a synthesis that occured through wave-flow mechanis and solid-substance-movement. Bythe examination of satellite views taken in different dates and influence of plants, the studycame to an end.