Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar
A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants
  1. Tez No: 182887
  2. Yazar: NİHAL ACARSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÖZZAMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nergis, sümbül, dikim derinliği, bitki büyüme gerileticisi, soğukhava deposu, Narcissus, hyacinth, planting depth, plant growth retardant, cold store
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesiamacıyla, 2005-2006 yılları arasında yürütülmüştür. Bitkide kompakt bir görünümsağlamanın yanında, çiçeklenmenin kontrolü, dikim derinliği, konuları üzerindeçalışılmıştır. Soğanlı bitki olarak nergis ve sümbül kullanılmıştır. Bitki boyunu kontroledebilmek için farklı dikim derinliği ve bitki büyüme gerileticisi uygulanmıştır. Ayrıcasoğanlar soğuk hava deposuna alınarak zorlama ile erken dönemde çiçek açtırılması dadenenmiştir.Araştırmada bitkisel materyal olarak nergis ve sümbülden yararlanılmıştır, nergissoğanlarının dikimi 4 Ekim 2005 tarihinde 15 cm saksılara, sümbül soğanları ise 29Kasım 2005 tarihinde 10 cm çapında plastik saksılara 4 soğan olacak şekilde dikilmiştir.Deneme süresince, bitki gelişimi ile ilgili olarak çiçeklenme zamanı,pazarlanabilme zamanı, yaprak uzunluğu, çiçek uzunluğu, çiçek ömrü ve estetikgörünüm saptanmıştır.Yapılan tüm denemeler (20-30-40 ppm dökme ve sprey) içinde en iyi sonuçyüzeysel olarak dikilen nergis soğanlarına 40 ppm dökme olarak verilen paclobutrazolile (yaprak boyu 15 cm, çiçek boyu 13 cm) elde edilmiştir. Dikim yapıldıktan sonrasoğuk hava deposuna (8-10 0C) alınan nergis soğanlarında erkencilik elde edilmemişancak kompakt bir bitki oluşmuştur.Sümbül soğanlarında kısa boylu bitki elde etmek için uygulanan ethephonkonsantrasyonu (500-1000 ppm) arasında istatistiki açıdan bir fark bulunmamıştır.Nergis denemesi sonucunda genel olarak dikim derinliği arttıkça çiçek ve yapraksap uzunluğu da artmaktadır. Aynı zamanda saksılı nergis bitkilerin kesme çiçeğe göreömrü 2-3 kat daha fazladır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between the years 2005 and 2006 in order toevaluate the use of some bulbous ornamental plants as potted plants. Research was doneon how to obtain compact plant, control of flowering and depth of planting. Narcissusand hyacinths were used in this research as bulbous plants. In order to control plantheight different treatments of planting depth and growth retardants were applied.Forcing of bulbs to have early flowering was tested by keeping the bulbs in a cold store.Narcissus bulbs were planted in 15 cm pots on 04-10-2005. Hyacinth bulbs wereplanted in 10 cm pots on 29-11-2005. In both plant 4 bulbs were planted per pot.Plant growth, time of flowering, suitable marketing stage, leaf length, flowerlength, flower life, esthetic appearance were investigated.Best results were obtained (20-30-40 ppm pour and spray) from surface plantingand 40 ppm paclobutrazol treatment of narcissus (15 cm leaf length and 13 cm flowerlength). Early flowering was not observed in narcissus bulbs kept at the cold store (8-100C); however, compact plants were obtained.There was no significant difference between the concentrations of ethephon (500-1000 ppm) that was applied in order to obtain compact plants in hyacinth.In narcissus there was a general increase in flower stem and leaf length withincreasing depth of planting. Potted narcissus plants were found to have about 2-3 foldlonger flower life than when used as cut flowers.