Cam kumaş takviyeli termoplastik kompozitlerin mekanik özellikleri ve kırılma davranışları
Mechanic features and fracture behaviour of fiber-glass reinforced thermoplastic composites
  1. Tez No: 183054
  2. Yazar: MÜRSEL EKREM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer-matris kompozitler, merkez çatlağı, J integrali, gerilme şiddet faktörü, kırılmamekaniği, Polymer-matrix composites, the stress-intensity factor, central fracture, J-Integral, the mechanics of fracture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCAM KUMAŞ TAKV YEL TERMOPLAST K KOMPOZ TLER NMEKAN K ÖZELL KLER VE KIRILMA DAVRANIŞLARIMürsel EKREMSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ahmet AVCI2006, 118 SayfaJüri: Prof. Dr. Ahmet AVCIYrd. Doç. Dr. Behçet DAĞHANYrd. Doç. Dr. Arif ANKARALIBu çalışmada, merkezine farklı açılarda boydan boya çatlak açılmış cam elyaftakviyeli termoplastik kompozit malzemenin, sabit yük altında kırılma ve hasar davranışıincelenmiştir.Bu çalışmada, numunelerin merkezine farklı açılarda ve boydan boya çatlak açılmışcam elyaf takviyeli termoplastik kompozit malzemenin, sabit yük altında kırılma ve hasardavranışı incelenmiştir. Deneyler sırasında çatlak ilerlemesi, çatlak ağzı açılma miktarı, çatlakucundaki gerilme şiddet faktörleri ve kırılma tokluğu incelenmiştir. Çatlak ilerlemesi ve ağzıaçılma miktarları, çatlak geometrisi ile ilgili bir hasar parametresi olarak kullanılmıştır.Sonuçlar da, gerilim şiddet faktörü ve J integral metodu ile kontrol edilmiştir. Yük-uzama,yük-çatlak açılma miktarı, enerji boşalma miktarı-çatlak açılma miktarı, gerilme şiddetfaktörü-çatlak ilerlemesi grafikleri , bir malzeme özeliği gibi düşünülerek çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisMECHANIC FEATURES AND FRACTURE BEHAVIOUR OF FIBER-GLASSREINFORCED THERMOPLASTIC COMPOSITESMürsel EKREMSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ahmet AVCI2006, 118 PagesJury: Prof. Dr. Ahmet AVCIAssoc. Prof. Dr. Behçet DAĞHANAssoc. Prof. Dr. Arif ANKARALIIn this study, the fracture and damage behaviour of glass-fiber reinforcedthermoplastic composite under stable load with central fractures at different angles and fromone to another is investigated.The central fractures at different angels are emphasized. During the experiments, theenlargement of fracture,the amount of the opening at the mouth of the fracture, the stres-intensity factors at the end of fracture and fracture toughness have been investigated. Fractureenlargement and the amounts of opening at the mouth of the fractures are used as damageparameter related to fracture geometry. The results are checked by using stress-intensity factorand J integral method. Load -extension, load- the amount of fracture opening, energydischarge amount-the amount of fracture opening, stress-intensity factor- fracture enlargementgraphs are drawn as the features of metarial.