Elektromanyetik fırlatıcılar
Electromagnetic launchers
- Tez No: 183059
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SEFA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Fırlatıcı, Elektromanyetik Alan, İvmelendirici Sargı, Sargılı Fırlatıcı, Elektromanyetik, Karma Fırlatıcı, Raylı FırlatıcıV, Electromagnetic Launcher, Electromagnetic Field, Accelerator Coil, Coil Launcher, Electromagnetic, Hybrid Launcher, Rail LauncherVI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Elektromanyetik FırlatıcılarÖmür AKYAZIBu tez çalışmasında Elektromanyetik Fırlatıcılar konusu ele alınmaktadır.Elektromanyetik fırlatıcıların günümüze gelene kadar geçirmiş olduğu evrelere kısaca gözatılmaktadır. Elektromanyetik alanlarla ilgili temel kanunlar hakkında genel bilgilerverilmektedir. Elektromanyetik fırlatıcıyı oluşturan parçalar, parçalar üzerinde meydanagelen çeşitli manyetik alanlar ve kuvvetler incelenmiştir.Elektromanyetik fırlatıcıların temel çalışma ilkeleri, çeşitleri, kullanım alanlarıanlatılmaktadır. Sargılı fırlatıcıda kullanılacak sargıların belirlenmesi, sargılarınoluşturduğu kuvvetin sistem üzerindeki etkisi, verimi artırma yöntemleri, elektromekanikenerji dönüşümü ve fırlatılan cismin (mermi, çekirdek) özellikleri ayrıntılı olarakbahsedilmektedir.Çalışmamızda elektromanyetik fırlatıcı ile herhangi bir mekanik itici kullanmadansargının oluşturduğu manyetik alanın etkisiyle, cismin fırlatılması gerçekleştirilmektedir. Buamaçla tasarlanan uygun bir anahtarlama devresi, ivmelendirici sargılar ve bu sargılarıbesleyen güç katı ile cisminin yatay (doğrusal) olarak fırlatması sağlanmıştır.Çalışmamızda bir elektromanyetik fırlatıcı tasarlanırken göz önünde bulundurulmasıgereken hususlar incelenmiş, hem kuramsal hem de uygulamada izlenmesi gereken yollarbelirtilmiştir. Diğer taraftan uygulamasını gerçekleştirdiğimiz fırlatıcının daha yüksekverimli nasıl çalışacağı bu çalışmada yine anlatılmıştır.Elektromanyetik fırlatıcı çeşitlerinden Karma (sargılı ve raylı) fırlatıcı ve Sargılıfırlatıcı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electromagnetic LaunchersÖmür AKYAZIIn this study, Electromagnetic Launchers have been investigated a matter in hand.Change phases in Electromagnetic launchers have been glanced up to now. Generalinformation about basic rules of electromagnetic fields has been given. Pieces constitutingElectromagnetic Launchers, various magnetic fields occurring on pieces and forces wereanalyzed.Electromagnetic launchers foundation working principles, types, usages have beenexplained. Defined of coil launcher, affects of coils forces on the system, methods ofimproving efficiency, conversion of electromechanical energy and properties of lunchedmatter (projectile, core) have been mentioned elaborately.In this study, without using mechanic propeller electromagnetic launcher have beenlunched by affect of the coils magnetic field. The matter has been launched horizontally byusing designed control device, accelerator coils and power stage that supply these coils forthis purpose.In this study, when one electromagnetic launcher is designed, the cases which have tobe taken into consideration have been surveyed; either theoretical or practical ways whichhave to be followed have been defined. On the other hand, in this work the launcher realizedin practice how to work more efficiently is explained too.Hybrid and coil launchers which are types of the electromagnetic launcher have beenrealized experimentally.