Beton karot dayanımları ile standart silindir dayanımları arasındaki ilişkinin kür koşullarına bağlı olarak belirlenmesi
Determination of relation between concrete core strengths and standard cylinder strengths depend on cure conditions
  1. Tez No: 183058
  2. Yazar: MUSTAFA HALUK FİLİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN HÜSEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sertleşmiş Beton, Tahribatlı Yöntem, Karot, Standart Silindir Numune, Kür Koşulu, Hardened Concrete, Destructive Method, Core, Standard Cylinder Specimen, Cure Condition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETBeton Karot Dayanımları ile Standart Silindir Dayanımları Arasındaki İlişkinin KürKoşullarına Bağlı Olarak BelirlenmesiMustafa Haluk FİLİZBaşta yapıların depreme karşı onarım ve güçlendirme çalışmaları olmak üzeresertleşmiş beton kalitesinin denetimine birçok durumda gerek duyulmaktadır. Bu denetimdekullanılan tahribatlı yöntemlerin, yarı tahribatlı ve tahribatsız yöntemlere göre daha güvenilirsonuçlar verdiği bilinmektedir. Tahribatlı yöntemlerden en yaygın kullanılanı karot almayöntemidir. Bu yöntemde yapının uygun yerlerinden alınan ve karot adı verilen silindiriknumuneler üzerinde gerçekleştirilen deneylerle beton denetiminin belirlenmesineçalışılmaktadır. Uygulamada beton sınıfı standart numune dayanımı cinsindentanımlandığından, karot dayanımlarını söz konusu dayanıma dönüştürmek için gerekli tümparametreler dikkate alınmalıdır.Bu çalışmanın temel amacı, karot ve standart silindir numune basınç dayanımlarıarasındaki ilişkinin yukarıda belirtilen parametrelerin en önemlilerinden biri olan kür koşuludikkate alınarak incelenmesidir. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, ikinci bölümde buçalışmanın amacı doğrultusunda bileşimleri ve kür koşulları farklı olan beton deneynumuneleri üretilmiştir. Üçüncü bölüm, numuneler üzerinde yapılan merkezi basınç ve betonçekici deneylerinden elde edilen bulguların karşılaştırılmalı olarak irdelenmesindenoluşmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler dördüncübölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini izlemektedir.Elde edilen sonuçlar, kür koşulu dikkate alınmadan, karot dayanımı aracılığıylayapıdaki beton sınıfının doğru olarak belirlenmesinin mümkün olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of Relation between Concrete Core Strengths and Standard CylinderStrengths Depend on Cure ConditionsMustafa Haluk FILIZFirstly, repairment and reinforcement studies of structures, quality control of hardenedconcrete is essential. Though destructive, semi destructive and non destructive methods areused in the quality of hardened concrete, destructive methods are known more reliable. Themethod of taking core specimen among the other destructive methods is used mostcommonly. In this method, cylindrical core specimens are taken from appropriate locations ofa structure and the specimens are tested to estimate the quality of concrete. In practice,concrete class introduced as a function of strength of standard specimen, all of the parametersmust be considered in order to convert from the strength of core specimen to strength ofstandard specimen.The main purpose of this study is to investigate the effect of cure condition which is oneof the important parameters. The first section is one for an overview, whereas in the secondsection, concrete test specimens with different compositions and cure conditions areproduced. In the third section, central compressive and rebound hammer tests have been madeon test samples, obtaining compressive strengths and rebound hammer values of samples.Findings from testing are comparatively studied. Conclusions and recommendations fromentire study are summarized in the fourth section. Finally, a reference list is given.The conclusions show that it is impossible to estimate the concrete class truly withoutconsidering the effect of cure conditions.