Resim ve video görüntülerindeki istenmeyen cisimlerin örnek tabanlı içboyama yöntemiyle çıkarılması
Removing unwanted objects from photographs and video images by an exemplar based image inpainting method
  1. Tez No: 183062
  2. Yazar: MELİHA ECE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İçboyama, Örnek Tabanlı Doku Sentezine Dayanan Görüntüİçboyama, Logo Yok Etme, Görüntü Onarma, Uzamsal-ZamansalSüzgeçleme, Medyan Süzgeçleme, Ortalama SüzgeçlemeV, Image Inpainting, Exemplar Based Image Inpainting, Erasing Video Logos, Image Enhacement, Spatial and Temporal Filtering, Median Filtering, MeanFilteringVI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Meliha Ece GÜRBÜZBu çalışmada resim ve video görüntülerinde istenmeyen cisimlerin (logo, leke,reklam yazısı, veya herhangi bir cisim görüntüsü gibi) mevcut görüntüde fark edilir birbozulma oluşturmadan kaldırılması konusu incelenmiştir. Bu doğrultuda sabit görüntü vefotoğraflar için kullanılan örnek tabanlı doku sentezine dayanan görüntü içboyamayöntemi, video görüntüleri için yeniden düzenlenmiş ve geliştirilmiştir.Video görüntülerindeki cisimlerin sabit görüntülerden daha başarılı olarak yokedilebilmesine karşın, burada yapılan çalışmalar süresince video akışı devam ederken gözürahatsız edici bir takım kıpırtıların oluştuğu gözlenilmiştir. Bu sorunu gidermek için biruzamsal-zamansal medyan süzgeç ve uzamsal-zamansal ortalama süzgeç kullanılmıştır.Bu çalışma sonuçları diğer görüntü içboyama yöntem sonuçlarıyla birçokuygulamada karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar ağırlıklı olarak bu çalışmaylayakın algoritmaların kullanıldığı örnek tabanlı doku sentezine dayanan görüntü içboyamayöntemiyle yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda bu çalışmada önerilen içboyamayönteminin mevcut diğer içboyama yöntemlerine göre daha iyi sonuçlar verdiğigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Removing Unwanted Objects From Photographs and Video Images by An ExemplarBased Image Inpainting MethodMeliha Ece GÜRBÜZIn this dissertation the subject of removing unwanted objects (example logos, stains,advertisement writings or any kind of images of objects etc.) from photographs and videoimages without generation any perceivable deformity is handled. For this aim an examplarbased image inpainting method that is used for stable images and photographs isreconstructed and developed for video images.Although the results of removing objects in video images are better than removingobjects in stable images same annoying dithers are observed while the flow of video iscontinuing. To solve this problem a spatial and temporal median filter and a spatial andtemporal mean filter are used .This dissertation results are compared with other image inpainting methods? resultsand especially with the exemplar based image inpainting method which has closealgorithm to ours. After the comparison it is observed that our results are more favorablefrom those obtained by existing other image inpainting techniques.