Taze tüketime sunulan bazı balık türlerinde listeria monocytogenes, vibrio parahymoliticus, toplam mezofil bakteri ve fekal koliform bakteri sayılarının belirlenmesi
Presence of listeria monocytogenes and vibrio parahymoliticus and determination of total mesophilic bacteria and fecal coliform bacteria in some of the fish that consumed freshly
  1. Tez No: 183061
  2. Yazar: SELDA GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET KARAÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezgit, İstavrit, Palamut, Toplam Mezofil Bakteri, Fekal KoliformBakteri, Vibrio parahymoliticus, Listeria monocytogenes, Whiting, Horse Mackerel, Bonito, Total Mesophilic Bacteria, Fecal Coliform, Vibrio parahymolitıcus, Listeria monocytogenes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETTaze Tüketime Sunulan Bazı Balık Türlerinde Listeria monocytogenes, Vibrioparahymoliticus, Toplam Mezofil Bakteri ve Fekal Koliform Bakteri SayılarınınBelirlenmesiSelda GENÇBu çalışmada, ortam sıcaklığının, toplam aerobik mezofil bakteri, fekal koliform,Vibrio parahymoliticus sayısı ve Listeria monocytogenes varlığı üzerindeki etkisiaraştırılmıştır. Çalışma, Ağustos 2005 ile Aralık 2005 periyodunun belirli tarihlerindeyürütülmüştür. Materyal olarak Doğu Karadeniz'de yaygın olarak tüketilen mezgit(Merlangus merlangus, L., 1758), istavrit (Trachurus mediterraneus, L., 1758) ve palamut(Sarda sarda, L., 1758) türleri kullanılmıştır.Örnekler seyyar balıkçılardan temin edilmiştir. Çalışma süresinde ortam sıcaklığınındeğişimi ile Mezofil bakteri, Fekal koliform ve V. parahymoliticus sayıları değişmiştir. L.monocytogenes ile sıcaklık arasında ilişki kurulamamıştır.En yüksek değerler Eylül ayındaki 30 oC ortam sıcaklığında, Toplam Bakteri sayısı5,6x105 cfu/g, fekal koliform sayısı 4,3x104 cfu/g ve V. parahymoliticus sayısı 3,5x105 ilemezgit türüne aittir. En düşük değerler ise Aralık ayında 10 oC'de palamutta görülmüştür.Ağustos ayının 28 oC sıcaklığında ve Eylül ayının 30 oC ve 23 oC sıcaklıklarındaToplam mezofil bakteri sayısı limit değerin üzerindedir. L. monocytogenes türü toplam 36balığın 8 tanesinde( %22.2) pozitif bulunmuştur. Çalışmadaki örneklerin 33 tanesinde V.parahymoliticus sayısı, tüketim açısından risk oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPresence of Listeria monocytogenes and Vibrio parahymoliticus and Determination ofTotal Mosophilic Bacteria and Fecal Coliform Bacteria in some of the fish thatconsumed freshlySelda GENÇIn the present study, effect of ambient temperature on colony forming units (CFU) ofaerobic mesophilic bacteria, fecal coliform bacteria and Vibrio parahymoliticus, andpresence of Listeria monocytogenes were investigated. Whiting (Merlangus merlangus L,1755), horse mackerel (Trachurus mediterraneus L, 1758), and bonito (Sarda sarda L,1758) which were commonly caught in the Black Sea Region were obtained from local fishretailers during August to December 2005.Although CFU of mesophilic bacteria, fecal coliform and V. parahymoliticus wereincreased with increasing ambient temperature, presence of L. monocytogenes on fish wasnot affected by ambient temperature. Among the sampled fish species the highest CFU oftotal bacteria (5,6x105 CFU/g), fecal coliform (4,3x104 CFU/g), and V. parahymoliticus(3,5x104 CFU/g) were obtained from whiting that were kept at 30 oC of ambienttemperature. The lowest CFU of total bacteria, fecal coliform, and V. parahymoliticus wereobserved on bonito that were kept at 10 oC ambient temperature.In August at 23 oC and in September at 23 oC and 30 oC total aerobic bacteria levelwere higher than recommended level. Listeria monocytogenes were found 8 out of 36sampled fish (22.2 %). Approximately, 33 of sampled fish contained high level of V.parahymoliticus that may cause food poisoning.