Bdmö yoluyla sınıf öğretmeni adaylarının denklemler ve grafikleri konusundaki öğrenme ürünlerinin incelenmesi
Pre service classroom teachers learning out puts' investigations about equations and its graphics via the CBMT
- Tez No: 183068
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Denklemler, Grafik Çizimi, BilgisayarDestekli Öğrenme, Süreç Değerlendirmesi, Misconception, Equations, Graphics, Computer Based MathematicTeaching, Formative Assessment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETBDMÖ YOLUYLA SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DENKLEMLER VEGRAFİKLERİ KONUSUNDAKİ ÖĞRENME ÜRÜNLERİNİN İNCELENMESİAli TÜRKDOĞANBu çalışma kapsamında İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Programı TemelMatematik II dersi birinci dereceden denklemler ve grafiklerinin çizimi konularına yönelik,tespit edilen kavram yanılgıları dikkate alınarak, BDMÖ etkinlikleri hazırlanmıştır.Materyalin geliştirilme amacı öğrencilerin önbilgilerini, kavram yanılgılarını ve konuyla ilgiliyeni bilgileri nasıl yapılandırdıklarını sınıf ortamında resmetmektir. Bu amaçla geliştirilenetkinlikler, 2005-2006 bahar döneminde, 44 kişilik örnekleme araştırmacı öğretmenyöntemiyle uygulanmış gözlemler yoluyla elde edilen veriler çalışma yaprakları ve sınıf içidiyaloglardan alınan kesitlerle desteklenerek sacayağı oluşturulmaya çalışılmıştır.Elde edilen veriler nitel olarak analiz edilmiş ve, kavram yanılgıları ve oluşan yeniyapılanmalar resmedilmeye çalışılmıştır. İşleniş sırasında tespit edilen kavram yanılgılarıarasında (x,y) nin (y,x) işaretlenmesi, (x,y)'nin (x,0) ve (0,y) gibi veya, (x,0) ve (0,y)'nin(x,y) gibi iki nokta olarak düşünülmesi sayılabilir. Doğrunun ikinci bölgede oluşturduğuüçgenin bir kenarı negatif uzunluk aldığından eğimde negatiftir yanılgısı ve kâr her zamanpozitiftir yanılgılarına da rastlanmıştır. BDMÖ materyali öğrencilerin kavram yanılgılarınıngiderilebilmesi için uygun ortam hazırlamıştır.Bu anlamda birinci dereceden fonksiyonlar tanımlanırken ?y=a+bx? ifadesinin kullanılması;koordinat eksenin tanımının iki sayı doğrusunun birleşimi şeklinde verilmemesi; BDMÖmateryalinin farklı içerikler ile genişletilerek geniş örneklemlerde tekrar uygulanmasıönerilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPre Service Classroom Teachers Learning Out Puts? Investigations about Equations andIts Graphics via the CBMTAli TÜRKDOĞANIn this study computer based mathematics teaching (CBMT) activities developed for preservice classroom teachers? misconceptions about linear equations and its graphics. The aimof is to see students? existing knowledge and misconceptions about these subjects and also toevaluate the effect of the materials on the students construction of knowledge via observationin classroom setting. Materials implemented to the students through the 2005-2006 semesterusing action research method. The sample is consisting of 44 students. Triangulation issupplied using data collected from observation in classroom setting, work sheets anddialogues.Qualitative methods are used for data analysis. The focus is to take some a picture fromclassroom settings to describe the effect of CBMT materials on students and newconstructions, misconceptions. Finally misconceptions determined through study are listedblow:1. Students sign (y,x) point as inverse of (x,y) point in Cartesian coordinates2. Some students perceive point (x,y) as two different points such as (x,0), (0,y)3. Some students perceive two points ((x,0), (0,y)) as one point ((x,y))4. When the line form a triangular area in the Cartesian coordinates, students thinkthat the slope of the line is negative5. Some students think that benefit has to be positiveIt is seen that CBMT activities give opportunity to eliminate students? misconceptions.In this context it is successes that; linear functions can be describe as y=a+bx instead ofy=ax+b; Cartesian coordinates isn?t described as combination of two number line, can bepresented as an independent concept; material used in this study can be implemented to thelarger sample an expended version.