Nükleer tekniklerin gıda sterilizasyonunda kullanımı
Food sterilization by nuclear irridation methodhs
  1. Tez No: 183081
  2. Yazar: ÖZGÜR AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETDİN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gamma Işını, Dozimetre, Gıda Işınlama, Gamma Radiation, Dozimetry, Food Irridation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÖzgür AYSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman : Yrd.Doç.Dr Nuretdin ERENJüri : Prof.Dr.Rıza OĞULYrd.DoçDr.Haziret DURMUŞYrd.Doç.Dr. Nuretdin ERENGamma ışınları ve de diğer tip iyonize radyasyonlar, mikroorganizmaların moleküleryapısını değiştirerek ya da biyolojik olarak aktif olan moleküllerin doğal yapısını değiştirereköldürür ya da etkisiz hale getirirler. Bu iki yolla oluşur. Birincisi; elde bulunan enerji, direktmakro moleküllerin birbiriyle bağlanmasını sağlayan bağlara gönderilir. kinci ise serbestradikallerin ortaya çıkmasıdır..Bu iki durum sonunda da mikroorganizmalar kendileriniyenileyemezler.Verilen radyasyon dozu ile mikroorganizmaların inaktif hale gelme oranlarıistatistiksel olarak görülebilen bir sonuçtur.Gıdalarda bulunabilen mikroorganizmalariyonlaştırıcı radyasyonla öldürülmekte veya gelişmeleri durdurulmaktadır.Bu çalışmada,otomatik bir taşıma sitemi ile hareket eden Co60 gamma ışınlama cihazı kullanıldı.10 değişikbaharatın Co60 gamma kaynağı ile ışınlaması ve bunlara ait dozimetre çalışması yapıldı.Sonuç olarak; 6 kGy, 12 kGy, 25 kGy lik dozlarda Co60 gamma kaynağının bakterilerüzerinde öldürücü etkisi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.S ThesisFOOD STERILIZATION BY NUCLEAR IRRADIATION METHODHS.Özgür AYSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of PhysicsSupervisor:Ass.Prof.Dr.Nuretdin EREN2006,90 PagesJury : Prof.Dr.Rıza OĞULAss.Prof.Dr.Haziret DURMUŞAss.Prof.Dr.Nuretdin ERENGamma radiation and other types of ionizing radiations , kill or inactivatemicroorganisms by altering the molecular structure or spatial configuration of biologicallyactive macromolecules . We see these affects in two ways.The first is to deposit energydirectly in a bond of the macromolecule. The second is to generate free radical, primarilyfrom the water contained within the cytoplasm of the microorganism . In either case the resultis the loss of reproducibility of the microorganism.The number of organism inactivated by agiven radiation dose in a statistical phenomenon . onizing radiations can be used to destroyor to inbite the growth of microorganism in foods. In this study , a conveyor system60automatically moves Co gamma irridiator has used. Gamma radiations of ten differentspices and their dosimetry works are applied.As a result we observed that Co60 gamma resources in; 6 kGy, 12 kGy, 25 kGy doseshave killing affect on bacteries.