Bazı hypericum türlerinin antibakteriyel aktiviteleri
Antibacterial activity of some hypericum species
- Tez No: 183105
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RÜSTEM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum, Hypericum scabrum, Hypericumkotschyanum, Antibakteriyel Aktivite, Disk Difüzyon Metodu, Hypericum perforatum, Hypericum scabrum, Hypericum kotschyanum, Antibacterial Activity, Disc Diffusion Method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI HYPERICUM TÜRLERİNİNANTİBAKTERİYEL AKTİVİTELERİASİYE SEVİMLİ (TAŞ)Selçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN2006, 30 sayfaJüri: Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMANProf. Dr. Yusuf DURAKYrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALPHypericum perforatum L., Hypericum scabrum L. ve Hypericum kotschyanumBoiss. (endemik tür)' un toprak üstü kısımlarından elde edilen kloroform, etil asetat,aseton ve etanol ekstrelerinin antibakteriyel aktivitesi, 10 bakteri türüne [ 7 Gram-pozitif ( Sarcina lutea ATCC 9341, Staphylococcus aureus ATCC 6538,Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Streptococcus faecalis-klinik izoleyt,Streptococcus mutans NCTC 10449, Streptococcus pneumoniae ATCC 10015,Streptococcus salivarius RSHE 606 ) ve 3 Gram-negatif ( Escherichia coli ATCC29998, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae-klinikizoleyt ) ] karşı disk difüzyon metoduyla araştırılmıştır.Bulgularımıza göre, bu üç Hypericum türünün farklı çözgenlerle hazırlananekstrelerinin genel olarak Gram-pozitif bakterilerin büyük bir kısmına karşıantibakteriyel aktivite göstermesine rağmen, kullanılan Gram-negatif bakterilerekarşı antibakteriyel bir aktiviteye sahip olmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISANTIBACTERIAL ACTIVITY OF SOMEHYPERİCUM SPECİESASİYE SEVİMLİ (TAŞ)Selcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN2006, 30 pagesJuri: Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMANProf. Dr. Yusuf DURAKAssist. Prof. Dr. Birol ÖZKALPThe antibacterial activity of the chloroform, ethyl acetate, acetone, and ethanolextracts obtained from the aerial parts of Hypericum perforatum L., Hypericumscabrum L. and Hypericum kotschyanum Boiss. ( endemic species ) was investigatedusing the disc diffusion method against ten different bacteria [ 7 Gram-positive (Sarcina lutea ATCC 9341, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Staphylococcusepidermidis ATCC12228, Streptococcus faecalis-clinical isolate, Streptococcusmutans NCTC 10449, Streptococcus pneumoniae ATCC 10015, Streptococcussalivarius RSHE 606 ) and 3 Gram-negative ( Escherichia coli ATCC 29998,Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae-clinical isolate ) ].As a result of study, we found that extracts prepared with different solvents ofthese three Hypericum species revealed antibacterial activity against Gram-positivebacteria in general but it had no antibacterial activity against Gram-negative bacteriaused in this study.