Gömülü sistem üzerinden bulanık kontrol ile ev otomasyonunun gerçekleştirilmesi
Fuzzy control implementation of a home automation on embedded system
  1. Tez No: 183106
  2. Yazar: HAKKI SOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ev Otomasyonu, Gömülü Sistem, Termal Konfor, Bulanık Kontrol, Mikrokontrolör, PIC18F452, CCS PIC C Derleyicisi, Home Automation, Embedded System, Thermal Comfort, FuzzyControl, Microcontroller, PIC18F452, CCS PIC C Compiler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziGÖMÜLÜ SİSTEM ÜZERİNDENBULANIK KONTROL İLEEV OTOMASYONUNUN GERÇEKLEŞTİRİLMESİHakkı SOYSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüElektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ2006, 84 SayfaJüri: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİProf.Dr. Ahmet ARSLANDoç.Dr. Hakan IŞIKModern binalar için konforlu bina içi iklim şartları gerekli olup bundan dolayıgeniş çapta ısıtma, havalandırma ve klima (HVAC) sistemleri kullanılmaktadır. Butezde ev otomasyon sistemi bulanık kontrolör kullanılarak denetlenmeyeçalışılmıştır. Belirtilen amaca erişmek için uygun bulanık kurallar, üyelikfonksiyonları, bulanıklaştırma ve durulaştırma işlemlerini yapan birimler belirlenmişve sonunda bütün bunlar gömülü kontrolör üzerindeki yazılımla gerçekleştirilmiştir.Bulanık mantık kuralları insan tecrübelerine dayanmaktadır. Proje ev içindekonforlu iklim sağlamak için sıcaklık kontrol sisteminin tipik uygulamasıdır.Kontrolörün çıkışları bina içi sıcaklık, bina dışı sıcaklık ve nispi nem üzerinekurulmuştur.Sistem mikrokontrolör içine gömülü bulunmakla birlikte sensorlar, kompresörve hava devir daim fanı arasında arabirim görevi üstlenir. Microchip PIC18F452 çoksayıda güçlü özelliğe sahip olması sebebiyle gömülü kontrolör olarak tahsisedilmiştir. Mikrokontrolör için kod C programlama dilinde yazılmıştır. Sisteminçalışmasını basitçe göstermek için kullanıcı dostu arabirim tasarlanmıştır.iiÇalışmanın amacı HVAC sisteminin kontrolünü daha hassas olarak sağlamakve aynı zamanda enerji tasarrufu yapmaktır. Uygulamaya bağlı olarak sistem,beklentileri karşılayacak ince ayarlara sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTMSc ThesisFUZZY CONTROL IMPLEMENTATION OF A HOME AUTOMATION ONEMBEDDED SYSTEMHakkı SOYSelçuk University Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electronics and Computer Systems EducationSupervisor: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ2006, 84 PagesJury: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİProf.Dr. Ahmet ARSLANDoç.Dr. Hakan IŞIKA comfortable indoor climate environment is necessary for modern buildingsand therefore the Heating, Ventilation and Air-Conditioning (HVAC) systems arewidely used. In this study, it is attempted to supervise a home automation by using afuzzy controller. In order to achieve desired goal, appropriate fuzzy rules,membership functions are established, the units that responsible for fuzzyfying anddefuzzyfying are designated and finally all of them realized with software onembedded system.Fuzzy logic rules are based on human experience. The project has typicalapplication in a home including temperature control system that providescomfortable climate inside the home. The controller outputs are based on the indoortemperature, outdoor temperature and relative humidity.This system has been embedded in microcontroller with interfaces to thesensors, compressor and air circulation fan. Microchip PIC18F452 has a lot ofpowerful features and for this reason it is assigned as embedded controller. The codeis written in C programming language for microcontroller. User friendly interface isdesigned for presented to operate the system easily.ivThe goal of the study is to provide more sensitive control to HVAC systemand also to conserve energy. Depending on the application, the system has to be finetuned to suit the requirements.