Sirkülant Matrislerin Keyfi Pozitif Kuvvetleri
The arbitrary positive power of circulant matrices
- Tez No: 183104
 - Danışmanlar: DOÇ. AHMET HİLMİ BERKSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Sirkülant matrisler, sağ-sol-ters sağ-ters sol sirkülant matrisler, Chebyshev polinomu, simetrik sirkülant matris, dönüşüm matrisi, Jordan formu.iii, Circulant matrices, right-left-skew right-skew left circulant matrices, Chebyshev polynomial, symmetric circulant matrix, transforming matrix, Jordan'sform.iv
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSIRKÜLANT MATRİSLERİN KEYFİ POZİTİF KUVVETLERİHatice GezSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman: Doç. A. Hilmi BERKSOY2006,Jüri: Prof. Dr. Durmuş BOZKURTDoç. A. Hilmi BERKSOYYard. Doç. Dr. Hasan KÖSEBu çalışmada ilk olarak sirkülant matrislerle ilgili gerekli tanımlar verilmiş, bumatrislerin tanınması sağlanmıştır. Daha sonra ise bu matrisler için özel bir durumolan bazı fark ve diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan tek mertebelisimetrik sirkülant matrislerin keyfi pozitif kuvvetlerinin bir tipinin hesaplanmasıincelenmiştir. Matrisin Jordan formu, öz vektörlerin, dönüşüm matrislerin ve onlarınterslerinin ifadesi verilmiştir
Özet (Çeviri)
ÂBSTRACTMaster ThesisTHE ARBITRARY POSITIVE POWER OF CIRCULANT MATRİCESHatice GEZSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisior: Doç. A. Hilmi BERKSOY2006,Jury: Doç. A. Hilmi BERKSOYProf. Dr. Durmuş BOZKURTAsst. Prof. Dr. Hasan KÖSEin this study, fırst we gave definitions about circulant matrices which help usto introduce these matrices. Then we study on computing of arbitrary positive integerpowers for one type of odd order symmetric circulant matrices which are a specialstation for these matrices andare used some difference and differential equationssolutions. Expressions of eigenvectors and Jordan's form of the matrix and itsinverse are given,too.