Aquaparkların tasarım ve planlama ilkeleri ve ülkemizdeki örnek aquapalarkların değerlendirilmesi
Design and planning principles of aquaparks and evulation of the model aquaparks in out country
- Tez No: 183143
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERPİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aquapark, su parkı, su bahçeleri, tema park, Aquapark, waterpark, water garden, thema park
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziAQUAPARK'LARIN TASARIM VE PLANLAMA LKELER VE ÜLKEM ZDEKÖRNEK AQUAPARKLARIN DEĞERLEND R LMESHarun ALGÜLSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doc. Dr. Serpil ÖNDER2006, 188 sayfaJüri: Yrd. Doç. Dr. Serpil ÖNDERYrd. Doç. Dr. Sertaç GÜNGÖRYrd. Doç. Dr. Banu ÖZTÜRK KUSRTASLANBu araştırmada, aquapark kavramını irdelenerek, aquaparkların genel özellikleri, tasarımve planlama ilkeleri, aquaparkların dinamik yapısını ve yıllar içerisinde sürekli olarakdeğişmekte olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Aquaparkların sektörel anlamda her gün yenibir tasarımla değişime uğrayıp uğramadığı ve işletmelerin bu değişimleri yakından takip edipetmediklerini tespit etmek amacıyla, daha önce Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunanaquaparklarda yapılan çalışmalar dikkate alınarak, bu parklardaki değişim, ihtiyaç vegelişmeler ortaya konmuştur. Aquapark planlamada uyulması gereken standartlarınoluşturulması çalışmanın temel sebebini teşkil etmektedir. Bu standartların en kısa zamandageliştirilmesi ve bu doğrultuda bilimsel çalışmalar yapılması gerekli olmasına karşın konuhakkında daha önceden bilimsel çalışma sayısının azlığı standartların tam olarakbelirlenememesine neden olmuştur. Örnek parklarda yapılan gözlemler sonrası ihtiyaçlartespit edilip optimum ölçekli aquapark ve aquapark elemanlarının yer seçim, planlama vetasarım kriterlerinin oluşturulması hedeflenmiş ve bu doğrultuda çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDESIGN AND PLANNING PRINCIPLES OF AQUAPARKS AND EVALUATION OFTHE MODEL AQUAPARKS IN OUR CONTRYHarun ALGÜLSelcuk University, Institute of the Natural and Applied SciencesLandscape ArchitectureAdviser: Ass.Prof. Serpil ÖNDER2006, 188 SayfaJury: Ass.Prof. Serpil ÖNDERAss.Prof. Sertaç GÜNGÖRAss.Prof. Banu ÖZTÜRK KUSRTASLANIn this study, by examining aquapark concept, it is tried to explain the design andplanning principles of aquaparks, their dynamic structure and changing respectively year byyear. In sectoral base, ın order to figure out weather oquaparks changes with new designsevery day and the managers update their aquaparks, by taking the previous works onaquaparks in different parts of Turkey into consideration, the changes, necessities anddevelopments in these aquaparks are clearly shown. Determination of the inevitable standardsto be present in an aquapark is the purpose of our study. Although these standards should beset and related scientific studies be made immediately, it is nearly impossible because of thelack of the studies in the field. In this respect, by the observations in some sample parks, it isaimed at finding out the urgent requirements and optimum scale aquapark and aquaparkequipments field selection measures, production of designing criterions.