Çipura balığı, Sparus aurata L. 1758 (Osteichthyes:Sparidae)'nın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişimi
The seasonal changes of total fatty acid composition of sea bream, Sparus aurata L. 1758 (Osteichthyes:Sparidae)
  1. Tez No: 183153
  2. Yazar: İKBAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAHİDE ÜLYA NURULLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Zooloji, Biochemistry, Physiology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık, Sparus aurata, Yağ asidi bileşimi, Fish, Sparus aurata, Fatty acid composition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇ PURA BALIĞI, Sparus aurata L. 1758 (OSTEICHTHYES: SPARIDAE)'NINTOTAL YAĞ AS D B LEŞ M N N MEVS MSEL DEĞ Ş Mkbal YILDIRIMSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLU2006, 35 SayfaJüri: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKYrd. Doç. Zahide Ülya NURULLAHOĞLUYrd. Doç. Leyla KALYONCUBu çalışmada Mersin yöresinden alınan çipura balığı, Sparus aurata L.' ıntotal yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişimi gaz kromatografi ile araştırılmıştır. S.aurata'ın bileşiminde 12 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Yağ asitleri bileşimlerinin C14 ile C 22 arasında olduğu görülmüştür. Dört mevsimde de doymamış ve aşırıdoymamış yağ asitleri toplam yüzdeleri, doymuş yağ asitleri yüzdelerinden dahayüksek oranda bulunmuştur. Her mevsim için oleik asit en yüksek yüzdeye sahip yağasidi olarak bulunmuştur. Genel olarak ω-3 yağ asitleri yüzdeleri, ω-6 yağ asitleriyüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisTHE SEASONAL CHANGES OF TOTAL FATTY ACID COMPOSITION OF SEABREAM, Sparus aurata L. 1758 (OSTEICHTHYES: SPARIDAE)kbal YILDIRIMSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assist. Prof. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLU2006, 35 PagesJury: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKAssist. Prof. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLUAssist. Prof. Dr. Leyla KALYONCUIn this study, total fatty acid composition and its seasonal variation of seabream, Sparus aurata L. which taken from Mersin were investigated by gaschromatographic method. Twelve different fatty acids were determined in thecompositions of S. aurata. Fatty acid compositions were seen between C 14 and C 22.Total percentages of unsaturated and polyunsaturated fatty acids were higher thansaturated fatty acids in four seasons. Oleic acid was determined as fatty acid whichhas the highest percentage for every season. Generally percentages of ω-3 fatty acidswere determined higher than percentages of ω-6 fatty acids.