Beymelek lagününde çipura balığı (sparus aurata, L., 1758) avcılığı ve populasyon özelliklerinin araştırılması
Investigation of population features and catching of the gilthead seabream (sparus aurata L., 1758) in Beymelek lagoon
  1. Tez No: 85701
  2. Yazar: RAMAZAN KÜÇÜKKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HOŞSUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Beymelek lagünü, çipura, populasyon, Beymelek lagoon, gilthead seabream, population
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma Beymelek lagününde yaşayan balık türlerinden çipura {Sparus aurata L., 1758)' nın avcılığı ve populasyon özellilerinin tespit edilmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışmada çipura balığının uzatma ağlan ve dalyan kuzulukları ile avcılığın yapıldığı tespit edildi. Çipura populasyonunun yaş dağılımı 0. - IV. yaş arasında değiştiği belirlendi. Büyük çoğunluğunun 0 ve I yaşındaki bireylerden oluştuğu görüldü. İncelenen örneklere ait total boy dağılrmlannm 14.6 - 36.4 cm arasında değiştiği gözlendi. En yüksek büyüme oram 0-1. yaşlan arasında tespit edildi. Çipura türlerindeki toplam ağırlıklar 49-812 g arasında bulundu. Von Bertalanffy denklemlerinde kullanılan büyüme parametrelerinden Loo=44.34 cm, Woo=1367.61 g, K=0.227, to= -2.3303 ve b=3.0246 olarak bulundu. Boy-ağırhk ilişkisi W=0.0143*LT 30246 olarak hesaplandı.Gonadosomatik indeks (GSİ) durumuna bakılarak üremenin Aralık - Ocak aylarında olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with aim to determined the features of population and catching of gilthead seabream {Sparus aurata L., 1758) from fish species living in the Beymelek Lagoon. In this study, it is determined that gilthead seabream have been conducted of catching with fishing trap and trammel nets. Age composition of gilthead seabream samples have been changed between 0. - IV. age groups. The most of them have been seen from fish between 0 and I age group. The total length distribution of gilthead seabream was observed to change 14.6-36.3 cm. The highest growth rate was determined between 0. - 1, age. Total weights of gilthead seabream samples were found 49-8 1 2 g. Growth parameters, used by Von Bertalanffy equations have been found as; L"=44.34 cm, Woo=1367.61 g, K=0.227, to= -2.3303 and b=3.0246.The length-weight relationship was estimated at: W=0.0143*LT 3 0246 Spawning season of gilthead seabream was determined in December and January as to take into consideration of Gonadosomatic index.