Doğanhisar-Hüyük (Konya) arasının jeolojisi
Geology of the area between doğanhisar and Hüyük (Konya)
  1. Tez No: 183156
  2. Yazar: ALİ BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. RAHMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sultandağı, Doğanhisar, Hüyük, metamorfizma, çok evrelideformasyon, Sultandağı, Doğanhisar, Hüyük, metamorphism, poly phasedeformation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
3ÖZYüksek Lisans TeziDOĞANHİSAR-HÜYÜK (KONYA) ARASININ JEOLOJİSİAli BOZDAĞSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd.Doç. Dr. Rahmi AKSOY2005, 71 sayfaDoğanhisar-Hüyük arasında Miyosen-Pliyosen yaşlı örtü altında düşük derecelimetamorfizma ve deformasyon geçirmiş metamorfitler izlenir. Bunlar literatürdeSultandağları Masifi olarak bilinir. Masife ilişkin temel kayaçların yapısal ve jeolojikgelişimleri bu çalışmaların amacını oluşturmaktadır.Metamorfitlerin tabanını resifal nitelikli, kristalize kireçtaşı ve dolomitlerdenoluşan Alt(?)-Orta Kambriyen-Alt Ordovisiyen yaşlı Çaltepe formasyonu teşkil eder.Çaltepe formasyonu üzerine uyumlu olarak kristalize kireçtaşı ve metakonglomeraaratabakalı, fillit ve metakumtaşları ile temsil olunan Üst Kambriyen-AltOrdovisiyen yaşlı Sultandede formasyonu gelir. Bu istifi fillit arakatkılı metakuvarsit ve metakuvars konglomeralarından yapılı, Orta-Üst Devoniyen yaşlı Engilli4formasyonu açılı bir uyumsuzlukla örter. Bunun üzerine uyumlu olarak kökendeçamurtaşı arakatkılı karbonatlarla temsil edilen Alt-Orta Karbonifer yaşlı KirazlıFormasyonu yer alır. Kirazlı Formasyonunu yanal ve düşey geçişli olarak aynı yaşlıHarlak Formasyonu örter. Metamorfik istif, onları uyumlu olarak izleyen OrtaKarbonifer-Üst Permiyen yaşlı Deresinek Formasyonu ile son bulur.Temele ilişkin kayaçlar tümüyle Alpin orojenine bağlı olarak yeşilşistfasiyesinde bölgesel başkalaşım geçirmiş ve aynı zamanda üç evreli deformasyonetkisinde, (F2) KB-GD ve (F3) KD-GB gidişli kıvrımlar geliştirmişlerdir.Yörenin jeoloji evrimi neotektonik dönemde gelişen faylar ve onlarınhareketlerine bağlı olarak gelişen Miyosen-Pliyosen yaşlı oluşukların çökelimiyleson bulmuştur.
Özet (Çeviri)
5ABSTRACTMaster?s ThesisGEOLOGY OF THE AREA BETWEEN DOĞANHİSAR AND HÜYÜK (KONYA)Ali BOZDAĞUniversity of SelcukGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Assistant Prof. Dr. Rahmi AKSOY2005, 71 pageMetamorphosed and deformed rocks crop out under the Miocene-Plioceneaged cover rocks between Doğanhisar and Hüyük. These metamorphic rocks areknown as Sultandağları Masif in literature. The objective of this study is to elucidatethe structural and geological evolution of the basement rocks of the massif.The Lower (?)-Middle Cambrian- Lower Ordovician Çaltepe Formationforms the base of the metamorphic rocks. It is made up of recrystallized reeflimestone and dolomite. The Upper Cambrian- Lower Ordovician SultandedeFormation conformably overlies the base unit and consists of phyllite andmetasandstone intercalated with recrystallized limestone and metaconglomerate. TheMiddle- Upper Devonian Engilli Formation overlies them with an angularunconformity. It is conformably overlain by the Lower- Middle Carboniferous6Kirazlı Formation represented by originally been limestone and mudstone. It isvertically and laterally graded upward to Harlak Formation. This metamorphicsequence ends with the Middle Carboniferous- Upper Permian Deresinek Formation.Metamorphic rocks have undergone regional metamorphism under low grademetamorphic condition and three phases of deformation during the Alpine orogeny.These are, in sequence (1) schistosity planes, (2) NW-SE trending folds and (3) NE-SW trending folds.The geological evolution of the study area ended by the development of faultsin the neotectonic period. The Miocene-Pliocene aged sediments were accumulatedin the environments controlled by the faults.