Tripodal schiff bazlı ligandların sentezi ve metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis of tripodal schiff base ligands and investigation of their metal complexes
- Tez No: 183155
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İSMET UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tripod, Schiff baz, Triazinler, Salen, Saloph, Tripod, Schiff base, Triazines, Salen, Salophe
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZETDoktora TeziTRİPODAL SCHİFF BAZLI LİGANDLARINSENTEZİ VE METAL KOMPLEKSLERİNİNİNCELENMESİZiya Erdem KOÇSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2006, 196Jüri;Prof. Dr. Halil İsmet UÇANProf. Dr. Mehmet KAYAProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKYrd. Doç. Dr. Fatma KARİPCİNBu çalışmada çıkış maddesi olarak siyanür klorür kullanıldı. Siyanür klorürsodyum karbonat ve benzenli ortamda 4-hidroksibenzaldehit ile reaksiyona girerek,2,4,6-tris(p-formilfenoksi)-1,3,5-triazin (TRIPOD) elde edildi. Bu bileşik, literatürdeverilen metodlardan faydalanılarak çeşitli aminler ile kenetleme reaksiyonu yapılarakTripodal Schiff bazları sentezlendi. Tripodal Schiff bazlarının sentezi içinisonitrosofenilhidrazin, 2-aminofenol, 2-(aminometil)piridin, 4-aminobenzoik asit, 5-aminoisoftalik asit, 4-nitroanilin ve 3,4-dihidroksifeniletilamin hidroklorür (dopamin)molekülleri kullanıldı.Metanol ve etanollü ortamda çözülmüş, 2,4,6-tris(isonitrosofenilazino-4-formilfenoksi)-1,3,5-triazin, 2,4,6-tris(2-piridilimino-4-formilfenoksi)-1,3,5-triazin,2,4,6-tris(2-hidroksifenilimino-4-formilfenoksi)-1,3,5-triazin ligandlarına, etanoldeçözülmüş olan Ni(II), Co(II), Cu(II) Zn(II), Pd(II) ve Cd(II) asetat tuzları ilaveedilerek renkli kompleksler elde edildi. Bunun yanında, 2,4,6-tris(2,5-dikarboksifenilimino-4-formilfenoksi)-1,3,5-triazin, 2,4,6-tris(4-karboksifenilimino-4'-formilfenoksi)-1,3,5-triazin, 2,4,6-tris(4-nitrofenilimino-4'-formilfenoksi)-1,3,5-triazin ve 2,4,6-tris(3,4-dihidroksifeniletilimino-4-formilfenoksi)-1,3,5-triazin ligandlarının, [{Fe(salen)}2O], [{Fe(saloph)}2O], [{Cr(salen)}2O] ve [{Cr(saloph)}2O]kompleksleriyle köprü reaksiyonları gerçekleştirildi.Sonuç olarak, yedi farklı ligand ve kompleksleri izole edilerek, elementelanalizleri, FT-IR, 1H-NMR, manyetik susseptibilite ve TGA/DTA spektrumlarıalınarak yapıları aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhd ThesisSYNTHESIS OF TRIPODAL SCHIFF BASE LIGANDS ANDINVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXES.Ziya Erdem KOÇSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2006, 196Jury;Prof. Dr. Halil İsmet UÇANProf. Dr. Mehmet KAYAProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKYrd. Doç. Dr. Fatma KARİPCİNIn this study, cyanuric chloride was used as a starting material. 2,4,6-Tris(p-formylphenoxy)-1,3,5-triazine (TRIPOD) was obtained from the reaction of cyanuric chloridewith p-hydroxybenzaldehyte in the presence of sodium carbonate of benzene. Then, TripodalSchiff?s bases were synthesized by the coupling reaction of TRIPOD with various aminesaccording to the literature. The amines used in the synthesis of tripodal Schiff?s bases areisonitrosophenylhydrazine, 2-aminophenol, 2-(aminomethyl)pyridin, 4-aminobenzoic acid, 5-aminoisophithalic acid, 4-nitroanilin and 3,4-dihydroxyphenylethylamine hydrochloride(dopamine).The colored complexes were precipitated by the addition of acetate salts of Ni(II),Co(II), Cu(II), Zn(II), Pd(II) and Cd(II) to the solution of 2,4,6-tris(isonitrosophenylazino-4-formylphenoxy)-1,3,5-triazine, 2,4,6-tris(2-pyridilimino-4-formylphenoxy)-1,3,5-triazine and2,4,6-tris(2-hydroxyphenylimino-4-formylphen oxy)-1,3,5-triazine dissolved in methanol andethanol. In addition to this, complexes of [{Fe(salen)}2O], [{Fe(saloph)}2O], [{Cr(salen)}2O]and [{Cr(saloph)}2O] with bridging 2,4,6-tris(2,5-dicarboxyphenylimino-4-formylphenoxy)-1,3,5-triazine, 2,4,6-tris(4-carboxyphenylimino-4?-formylphenoxy)-1,3,5-triazine, 2,4,6-tris(4-nitro-pheny limino-4?-formylphenoxy)-1,3,5-triazine and 2,4,6-tris(3,4-dihydroxyphenyl-ethyl-imino-4-formylphenoxy)-1,3,5-triazine.In conclusion, seven different ligands and their complexes were isolated and theirstructures were characterized by FT-IR and 1H NMR spectra, elementary analysis, magneticsusceptibility and TGA/DTA spectra.