Metilamonyum-montmorillonit kompleksinin dielektrik özelliklerinin sıcaklığa bağlılığı
The dependence of the dielectric properties of methylamonnium-montmorillonite complex temperature
  1. Tez No: 183181
  2. Yazar: ZAFER KAŞIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRETTİN KÜÇÜKÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yönelimli kutuplanma, arayüzeysel kutuplanma, aktivasyon enerjisi, Methylammonium-montmorillonite, dielectric permittivity, orientationalpolarization, interfacial polarization, activation energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
iiiÖZETYüksek Lisans TeziMETİLAMONYUM-MONTMORİLLONİT KOMPLEKSİNİN DİELEKTRİKÖZELLİKLERİNİN SICAKLIĞA BAĞLILIĞIZafer KAŞIKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ2006, 66sayfaJüri: Doç. Dr. Haluk ŞAFAKYrd.Doç.Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİYrd.Doç.Dr. Mehmet TAŞERBu çalışmada montmorillonit türü kil numunesine metilamin hidroklorürorganik bileşiği adsorbe edilmesi sonucu elde edilen metilamonyum-montmorillonitkompleksinin dielektrik özellikleri incelenmiştir. Kompleks önce düzgün yüzeylidiskler haline getirilmiştir. Numunenin dielektrik ölçümleri 5 Hz - 13MHz frekansaralığında ve 21ºC, 33ºC, 43ºC, 52ºC ve 66ºC sıcaklıklarında alınmıştır. Değişensıcaklıkların ayarlanmasında Elektro-magnetik Sıcaklık Kontrolcüsü kullanılmıştır.Ölçümler için HP4192A LF Empedans Analizörü kullanılmış ve bu cihaz yardımıylanumunenin admitansı ölçülmüştür.Bulunan bu deneysel modüle, teorik işlemler sonucu elde edilen modül fitedilmiş ve bu fit işleminden elde edilen parametrelerle birlikte durulma zamanı vedurulma frekansı bulunmuştur.Her sıcaklık için elde edilen durulma frekansı Arrhenius Çizimiylegrafikleştirilmiş ve bu grafiğin eğiminin yardımıyla numunenin Aktivasyon Enerjisisaptanmıştır.Metilamonyum montmorillonit, dielektrik geçirgenlik,
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTM. S. ThesisTHE DEPENDENCE OF THE DIELECTRIC PROPERTIES OFMETHYLAMONNIUM-MONTMORILLONITE COMPLEX ONTEMPERATUREZafer KAŞIKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Assist. Prof. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ2006, 66 PagesJury: Assoc. Prof Dr. Haluk ŞAFAKAssist.Prof.Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİAssist. Prof. Dr. Mehmet TAŞERIn this work, dielectric properties of methylammonium montmorillonite complex,which is attained by adsorbing methylamine hydrochloride organic compound tomontmorillonite kind of clay, has been examined. First, complex was prepared as a diskwith a smooth surface. Dielectric measurements of the sample were carried out in the 5Hz-13 MHz frequency region, and at temperatures of 21ºC, 33ºC, 43ºC, 52ºC and66ºC. Then, at the specified temperatures, the temperature was held constant by Elektro-mag Temperature Controller, admittances of the sample were measured by using a HP4192A LF Impedance Analyzer. Corresponding to these values, permittivity andconductivity values of clay sample and Complex Electric Formalism and ElectricModulus were calculated.The modulus obtained from theoretical works was fitted to the experimentalmodulus mentioned above, and the relaxation times and relaxation frequencies weredetermined using the parameters obtained from these fit operations.Relaxation frequencies for each temperatures step were displayed on anArrhenius, plot, and by the help of slope of this graphic, Activation energy of the samplewas determined.