Elektro hidrolik servo sistemlerde bulanık mantık yaklaşımıyla konum kontrolü
Position of an electro hydraulic servo system using fuzzy logic
  1. Tez No: 183234
  2. Yazar: MUSTAFA HAYDİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, konum kontrolü, elektro hidrolik servo sistem, PD kontrol, bulanık mantık kontrol, Simulation, position control, electro hydraulic servo system, PDcontrol, fuzzy logic control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, bir elektro hidrolik servo sistemin bulanık mantık yaklaşımıylakonum kontrolü gerçekleştirilmiştir. Sistemin ana elemanları olan servovalf, hidroliksilindir ve hidrolik güç ünitesinin matematik modelleri oluşturulmuş, hidrolik akışkanınsıkıştırılabilirliği, sistemin sürtünmesi ve ataleti modele dâhil edilmiştir. Elde edilen®modeller MATLAB /SIMULINK ortamına aktarılarak elektro hidrolik servo sistemindinamik modeli elde edilmiştir. Sistemin simülasyonu ve bulanık mantık kontrolü®MATLAB /SIMULINK ortamında gerçekleştirilmiştir. Elektro hidrolik sistemeuygulanacak olan bulanık mantık yaklaşımı ile konum kontrolünde, konum hatası vekonum hatasının değişimi kullanılarak bulanık mantık kontrolünün yapısıoluşturulmuştur. Adım, rampa ve sinüzoidal referans girişleri için simülasyon neticeleriışığında konum izlemede elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Sisteme bulanık mantıkkontrolün yanı sıra PD kontrol de uygulanmış ve her ikisi karşılaştırılmıştır. Elde edilenbütün sonuçlar grafik şeklinde verilmiştir. Elde edilen sayısal sonuçlar fiziksel anlamlarıaçısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, fuzzy logic control of a electro hydraulic servo system is realized forposition control. Mathematical model of servo valve, hydraulic cylinder and hydraulicpower unit which are main parts of system is obtained and the pressing capability ofhydraulic fluid, friction and inertia of system are included in the system mathematical®model. These obtained models are transferred into MATLAB /SIMULINK domain.Mathematical model of system, PD (Proportional and Derivative) and fuzzy logic®controllers (FLC) are created in MATLAB /SIMULINK. Fuzzy logic control structureis examined by using feedback of position error and derivative of position error to applyFLC to electro hydraulic servo system. Because of complexity of dynamic systembehaviors and change of electro hydraulic servo system characteristics with time FLC ispreferred. Consequently, simulation results of position control for step, ramp and sinereference inputs are evaluated. Susceptible position control of hydraulic system isobtained with using FLC. PD control is also applied to system for comparing withresults of FLC. Results are presented in graphical form. Physical trends of the obtainednumerical results are discussed.