Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki ormancılık kooperatiflerinin sorunları ve çözüm önerileri (Kastamonu örneği)
Problems and resolution suggestions of forestry cooperatives in Western Blacksea Region (Kastamonu case study)
  1. Tez No: 183253
  2. Yazar: HİKMET BATUHAN GÜNŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN ATMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Köylüsü, Kırsal Kalkınma, Ormancılık Kooperatifleri, Demokratik Yönetim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Modern anlamda 19. yüzyılın ilk yarısında başlayan kooperatifçilik, 19. yüzyılın sonlarınagelindiğinde büyük bir aşama kaydetmiş ve dünyada genel olarak örgütlenmesinitamamlamıştır. Farklılaşan ve artan ihtiyaçlarla birlikte ekonomik gelişmeler karşısındakooperatiflerde gelişmiştir.Günümüzde kooperatifler, kentlerde veya kırsal kesimde, eğitim, taşımacılık, inşaat,eczacılık, tarım, ormancılık gibi çok farklı alanlarda faaliyet göstermektedir. Artıkkooperatifler kamu ve özel sektörün yanında üçüncü bir sektör olarak görülmektedir.Gelişmekte olan ülkelerde, kırsal kalkınmanın sağlanması ve demokrasi anlayışınınyaygınlaşması için kooperatiflere çok büyük rol düşmektedir. Nitekim Türkiye'de de bu rolüüstlenenlerden birisi ormancılık kooperatifleridir. 1960'lı yıllarda devlet, bu tipkooperatiflerin kurulmasının teşvikinde yanlış bir örgütlenme modeli ve politikası izlediğiiçin kooperatifler gelişememiş ve birçok sorunla karşı karşıya kalmışlardır.ÖZET(devam ediyor)Bu çalışmada, Kastamonu ilinde faaliyet gösteren ormancılık kooperatiflerinin mevcutdurumları analiz edilerek, sorunları tespit edilmeye ve bu sorunlara çözüm önerilerigetirilmeye çalışılmıştır. Bu öneriler dikkate alındığında ormancılık kooperatifleri sorunlarınıaşıp gelişmelerini tamamlayarak, kırsal kalkınmada beklenen başarıyı yakalamada önemli birrol üstlenebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
The cooperatives at the meaning of modern started in the first half of 19 th century. The endof the 19 th century, they greatly improved and generally completed being organization in theworld. Cooperatives have also developed with changing conditions.Nowadays, the cooperatives have activated a lot of different areas such as education, thetransport busines, building, pharmacy, agriculture, and forestry in the urban and the ruralregion. The cooperatives have been seen besides of private and public sector as a third sector.In developing countries for providing rural development and becoming widespreaddemocracy understanding, cooperatives have important responsibility. Just as one that has thisresponsibility is forestry cooperatives in Turkey. In the 1960?s, because of goverment hascarried out incorrect policy and incorrect incentiving model of organization related toestablishing of rural development cooperatives, they have not developed and faced with somany problems.In this study, forestry cooperatives activating in the province of Kastamonu have beenanalyzed. They have been determined problems and have been tried to developedrecommendations to these problems. When these recommendations have been taken intoconsideration, forestry cooperatives manage the problems with their development and theywill be acted important role in rural development that expected success.Key Words : Forest Villager, Rural Development, Forestry Cooperative, DemocraticAdministrationScience Code : 502.16.01