Bilgisayar destekli eğitim ve kesit görünüşler uygulaması
Computer-aided education and implematation of cross sectionvievs
  1. Tez No: 183269
  2. Yazar: SEVİM SELMA ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM KADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Bilgisayar Destekli Eğitim, Bilgisayar Destekli Teknik ResimEğitimi, Education, Computer-Aided Education, Computer-Aided Technical DrawingsEducation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), bilgisayarın öğrenmenin meydana geldiği bir ortamolarak kullanıldığı, öğretim sürecini ve öğrenci motivasyonunu güçlendiren, öğrencininkendi öğrenme hızına göre yararlanabileceği, kendi kendine öğrenme ilkelerinin bilgisayarteknolojisi ile birleşmesinden oluşmuş bir öğretim yöntemidir.Bu çalışmada öncelikle BDE ve Bilgisayar Destekli Teknik Resim Uygulamaları ile ilgiliaraştırmalar ve uygulamalar sunulmaktadır. Literatürden elde edilen veriler; Eğitim, BDE,BDE'nin tarihi gelişimi, BDE uygulamaları, BDE'nin olumlu ve olumsuz yönleri,bilgisayar destekli teknik resim eğitimi ve bilgisayar destekli çizim konu başlıkları altındaçalışmada sunulmaktadır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise üniversitelerde ve meslekiokullarda okutulan Teknik Resim dersi içerisindeki kesitler konusunun bilgisayar desteklianlatımına yönelik olarak bir yazılım geliştirilmiş ve sunulmuştur.Hazırlanan yazılım, Teknik Eğitim Fakültesi'nde okutulmakta olan Teknik Resim dersindebilgisayar destekli eğitim aracı olarak uygulanmıştır.iiiÖZET (devam ediyor)Hazırlanan bilgisayar destekli eğitim yönteminin geleneksel yönteme göre üstün olupolmadığını araştırmak ve ayrıca öğretim sırasında kullanılan bilgisayar destekli yazılım ilediğer bilgisayar destekli yazılımları karşılaştırmak amacıyla bir değerlendirme anketihazırlanmıştır. Daha sonra bu anket üç gruba uygulanmıştır: 1. Kesitler konusunungeliştirilen bilgisayar destekli yazılımla işlendiği öğrenci grubu, 2. Kesitler konusununfarklı bilgisayar destekli yazılımlarla işlendiği öğrenci grubu, ve 3. Kesitler konusunungeleneksel yöntemle işlendiği öğrenci grubudur.Anketlerin uygulanmasından sonra, her bir grubun değerlendirme anketine verdiklericevaplar SPSS 10.0 istatistik programından yararlanılarak analiz edilmiş, cevaplarkarşılaştırılmış ve sonuçlar çizelge ve grafikler aracılığıyla daha anlaşılır hale getirilereksunulmuştur.Çalışmanın sonunda hazırlanan bilgisayar destekli yazılımın üstün ve eksik yönlerindenbahsedilerek, gerek yazılımda gerekse eğitim ortamında kullanılması sırasında belirleneneksikliklerin ortadan kaldırılabilmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmanınözellikle farklı konularda bilgisayar destekli yazılım hazırlamak veya bilgisayar desteklieğitim üzerine çalışmak isteyen araştırmacı ve uzmanlara faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Computer-Aided Education is a method in which the computer is used as an environmentthat learning is occurred. It facilitates in empowering teaching process and students?motivation for learning. Through this method, students have chance to repeat topics interms of their learning speed.In this study, the literature on Computer-Aided Education and Computer-Aided TechnicalExercises is firstly presented and examined. The information gathered from the relatedliterature is presented in the following sub-headlines: Education, Computer-AidedEducation, The Historical Development of Computer-Aided Education, Computer-AidedEducation Applications, The Advantages and Disadvantages of Computer-AidedEducation, Computer-Aided Technical Drawings Education, and Computer-AidedDrawings. Secondly, Computer-Aided Education material developed for the teaching of?Sections? as a topic of Technical Drawings courses was presented.iiiABSTRACT (continued)Computer-Aided material used in this study was employed as an instructional tool inteaching of ?Sections? topic in Technical Drawings class at Technique Education Faculty,Karaelmas University.An assessment survey was developed to investigate the effectiveness of the computer-Aided instructional material and to compare the differences between the outcomes ofinstructions (traditional and computer aided instruction) in terms of students views. Thissurvey was implemented to those in three groups: 1. The student group who were taughtusing computer-aided education material developed by the researcher, 2. The student groupwho were taught using other computer-aided education material developed by the otherinstructors, 3. The student group who were taught traditionally.After implementing the survey, the data obtained from these three groups was analyzedusing SPSS 10.0 TM. The comparisons between three groups were made in terms ofdifferent aspects. The results were presented in the forms of tables and graphics to makeaudience easily understand them.At the end of the study, the deficiencies and the superior properties of the computer-aidedmaterial were elicited and presented. Moreover, some suggestions were made for bothovercoming these deficiencies and for the use of this computer-aided material in teaching.It is believed that this study would be helpful for the researchers and experts who aim tostudy on computer-aided education or to design computer-aided education materials for theteaching of various subjects.