Aroma üretimi yapan firmalarda uygulanacak haccp kriterlerinin incelenmesi
An inspection of haccp criterias which will be applied by flavour producers
  1. Tez No: 183297
  2. Yazar: BURÇ BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HACCP, Aroma, Risk analizi, HACCP, Flavour, Risk analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Araştırmada aroma sektöründe çalışan ve üretim yapan firmalarda HACCPuygulamaları incelenmiştir. Aroma sektöründe bu uygulamaların gerekliliklerisaptanmaya çalışılmış, kalite sistemlerinin uygulanmasında kalite konusundahedeflenen başarıya ne derecede ulaşıldığı saptanmaya çalışılmıştır.Araştırma kapsamında, aroma üretiminin kritik kontrol noktaları saptanmış,riskler değerlendirilmiş ve alınacak önlemler belirlenmiştir. Bu doğrultuda biri HACCPuygulaması yapan, diğeri başlama aşamasında olup henüz başlamamış iki fabrikayasahip olan özel bir aroma üreticisi firmanın tüm üretim aşamaları incelenmiş, örneklerveri olarak kullanılmıştır.Araştırmanın sonucu olarak, ülkemizde henüz büyümekte olan bir sektör olanaroma sektöründe HACCP uygulamalarının önemi vurgulanmış, uygulama yapmayantesislerin, uygun son ürün sağlamasının mümkün olmadığı saptanmıştır. Bu doğrultudagerekli yatırımların yapılmasının, çalışanların eğitilmesinin, proses genelinde hassasiyetgösterilmesinin gerekliliği ortaya konmuştur. Gittikçe büyüyen Ortadoğu ve TürkûCumhuriyetler pazarına sahip olabilecek aday, Türkiye'nin pazara hakim olabilmesiiçin yeterli sayıda HACCP uygulaması yapan üretici firmaya ihtiyacı bulunmaktadır.Yıl:2006Tez Sayfa Sayısı: 47
Özet (Çeviri)
In this study, HACCP applications of flavour producers. It was tried to definethe necessity of these applications and the effect of these applications to keep thequality objectives.During this study, critical control points of flavour production were defined,risks were analysed and preventive measures were defined. In respect to that allprocesses of the two plants of a private flavour producer company were inspected andexamples were reported in this document. One of these plants is applying HACCP andthe other one is just starting it up.As a result of the study, it was reported the importance of the HACCPapplications in flavour industry which has an ascending trend in our country, and wasdefined that it was impossible to produce a high quality flavour without appling thissystem. In parallel to that it was reported to make all necessary investments, train theemployees and apply best practicess during all processes. It is necessary to have enoughflavour producers which apply HACCP, in order to be the leader of the market MiddleEast and Turkic Republics.Year: 2006Number of pages: 47