Organik ayçiçeği üretimi ve trakya bölgesinde uygulanabilirliğinin koşul ve olanaklarının araştırılması
Organic sunflower production and research of terms and possibilities of its applicability in trakya region
- Tez No: 183299
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik, Ekolojik, Biyolojik, Tarım, Organik Ayçiçeği.III, Organic, Ecologic, Biologic, Agriculture, Organic Sunflower.IV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Trakya Bölgesinde organik ayçiçeği üretimininuygulanabilirliğinin koşul ve olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla organik tarım üretimiiçin genel kriterler ve yasal düzenlemeler incelenerek bu koşullar altında organikayçiçeği üretiminin önemi, münavebe, tohum ve toprak özellikleri, gübreleme, yabancıotlarla mücadele, bitki hastalıkları ve zirai mücadele yöntemleri, hasat, depolama,pazarlama gibi alanlarda uyulması gereken kriterler değerlendirildi ve bunun TrakyaBölgesinde organik ayçiçeği üretimine uyarlanması incelendi.Trakya Bölgesindeki yerel kuruluşlar, kooperatifler, çiftçi dernekleri veçiftçilerin görüşleri alınarak Trakya Bölgesinde organik ayçiçeği üretimininuygulanabilirliği hakkında bilgiler değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre, organikayçiçeği üretimi ekonomik ve insan sağlığı açısından gerek iç tüketimde ve gerekihracat açısından önemli bir yer tutmaktadır. Ancak gerek organik ayçiçeği üretimkriterleri ve gerekse üretici bilincinin henüz istenilen düzeyde olmadığı ve TrakyaBölgesinde uygulanabilirliği ekonomik koşulların, pazarın ve buna paralel olaraküretici bilincinin geliştirilmesine gerek duyulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is focus on Organic Sunflower Production and research of terms andpossibilities of its applicability in Trakya Region. Hence for organic agricultureproduction general criterions and legal arrangements were researched and theimportance of organic sunflower production, alternation, seed and soil specifications,fertilization, contestation with weeds, plant diseases, agricultural contestation methods,harvest, storage, marketing were considered and its adaptations to organic sunflowerproduction in Trakya Region were researched.As concepts of local authorities in Trakya Region, cooperatives, farmingassociations and ideas of farmers were taken the informations about the applicability oforganic sunflower production in Trakya Region were evaluated. According to thesummed data, in terms of economics and human health organic sunflower productionplays an important factor for both domestic consumption and for the point of export.Because of organic sunflower production criterions and producer consciousness are notat the desired level. Its applicability in Trakya Region is parallel to development ofeconomic conditions, markets and producer consciousness.