Buji ateşlemeli bir motorda farklı sıkıştırma oranlarında etanol kullanımının performans ve emisyonlara etkisinin incelenmesi
The effect of ethanol usage on performance and emissions at various compression ratios in spark ignition engine
  1. Tez No: 183352
  2. Yazar: ALİM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHATTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya, Makine Mühendisliği, Science and Technology, Chemistry, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etanol, sıkıştırma oranı, motor performansı, egzoz emisyonları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Artan enerji ihtiyacı ve çevre kirliliği nedeniyle, buji ateşlemeli motorlarda etanol, metanol,doğal gaz, hidrojen ve LPG gibi alternatif yakıtlar kullanılmaktadır. Oktan sayısının yüksekolması, egzoz emisyonlarının düşük olması ve biyokütle kaynaklarından üretilmesi nedeniylealkoller alternatif yakıtlar arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada sıkıştırma oranıartırılan bir motorda etanollü çalışmanın performans ve emisyonlar üzerindeki etkisi deneyselolarak araştırılmıştır.Deneylerde tek silindirli, dört zamanlı, buji ateşlemeli, sıkıştırma oranı değiştirilebilen biraraştırma motoru kullanılmıştır. Deneyler motorun 6/1 sıkıştırma oranında benzin ve etanolile; 10/1 sıkıştırma oranında etanol ile çalıştırılmasıyla yapılmış, motor performansı ve egzozemisyonları kaydedilmiştir. Deneyler sonucunda 6/1 sıkıştırma oranında etanollü çalışmadabenzine göre güç ve momentte bir düşüş, özgül yakıt tüketiminde artış elde edilmiştir.Sıkıştırma oranının artırılmasıyla (10/1), etanollü çalışmada benzine göre güç ve momentartışı sağlanmıştır. Ayrıca CO, NOx, CO2 emisyonları önemli ölçüde azalırken; HCemisyonunda ve özgül yakıt tüketiminde artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of increasing energy need and environment pollution, alternative fuels such asethanol, methanol, natural gas, hydrogen and LPG have been used in spark ignition engines.Alcohol has an important place among the alternative fuels its octane number is high, exhaustemission level is low and is produced from biomass sources. In this study, the effect of the useof ethanol in an engine whose compression ratio was increased on performance and emissionshas been investigated experimentally.In the experiments, a research engine which is single cylinder, four stroke, spark ignited andhas a changeable compression ratio was used. The experiments were performed by makingthe engine run in the 6/1 compression ratio with gasoline and ethanol, and the 10/1compression ratio with ethanol. The engine performance and exhaust emissions weremeasured. As a result of the experiments made in 6/1 compression ratio decrease in powerand moment, and increase in specific fuel consumption running with ethanol were determinedcompared to the engine running with gasoline.By increasing the compression ratio (10/1), power and moment increase in running withethanol compared with gasoline was determined. Moreover, a significant level of decrease inCO, NOx, CO2 emissions; an increase in HC emission and specific fuel consumption weredetermined.Key Words : Ethanol, Compression Ratio, Engine Performance, Exhaust EmissionsScience Code: 626. 10. 01