Ak dut (Morus alba L. ) ağacının bazı fiziksel ve mekanik özellikleri
Some mechanic and physical properties of white mulberry (Morus alba L. ) trees
  1. Tez No: 183387
  2. Yazar: NACİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Morus alba L, Ak dut, karakteristik özellikler, fiziksel özellikler, mekanik özellikler, Morus alba L, white mulberry, characteristics, physical properties, mechanicalproperties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ak dut (Morus alba L.) ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır.Ülkemizde Ak dut üzerine yapılmış çalışmaların çoğu genellikle yaprakları ve meyvesiüzerindedir. Ancak, bu türün odununun karakteristik özellikleri hakkında ülkemizdeyapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Çalışmamızda M. alba odununun bazı fiziksel vemekanik özellikleri belirlemiştir.Bu özelliklerden hava kurusu özgül kütle değeri 0,671 g/cm3, tam kuru özgül kütle değeri0,599 g/cm3, hücre duvarı maddesi %39,95 ve hava boşluğu oranı %60,05, hacim-yoğunluk değeri 0,532 g/cm3, hacimsel daralma miktarı %11,55, hacimsel genişlememiktarı %11,62, odunun içerisine alabileceği maksimum su miktarı %121,55, lifdoygunluk noktası rutubeti %31,51, liflere paralel basınç direnci 49,086 N/mm2, eğilmedirenci 82,31 N/mm2 ve elastikiyet modülü değeri 2128,67 N/mm2 olarak bulunmuştur.iiiÖZET (devam ediyor)M. alba odununun mekanik özelliklerinden, liflere paralel basınç direnci, eğilme direncideğerleri ile hava kurusu ve tam kuru özgül kütle değerleri üzerinde istatistik analizleryapılarak 0,05 güvenirlik düzeyinde farklılıklar ortaya konulmuştur. Ayrıca, regresyonanalizleri de yapılarak sonuçlar arasındaki ilişkiler belirlenmiştir.Sonuç olarak M. alba'nın fiziksel özelliklere ilişkin çalışmalarda çıkan sonuçları bazıyapraklı ağaçlarla karşılaştırılmış, nispeten birbirine yakın değerler elde edilmiştir. Ancak,bu türün mekanik özelliklerinin düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
White mulberry (Morus alba L.) is a naturally growing fruit tree in our country. Most ofthe studies carried out in turkey are mostly focused on leave and fruits. However, there wasno scientific data regarding the wood properties. In this study, physical and mechanicalproperties of M.alba wood have been investigated.Among these properties, air- dry density is found as 0.671 g/cm3, oven-dry density is foundas 0.599 g/cm3, cell wall material as 39.95%, lumen ratio as 60.05%, volume-densityvalue as 0.532 g/cm3 , volumetric shrinkage as 11.55%, volumetric swelling as 11.62%, themaximum amount of water that wood can hold as 121.55%, moisture content at fibersaturation point as 31.51%, compression strength parallel to grain as 49.086 N/mm2,bending strength as 82.31 N/mm2 and modulus of elasticity was found as 2128,67 N/mm2.Statistical analyses having 0.05 confidence interval were carried out on the results ofcompression strength, bending strength and air-oven dry density values and the differencesvABSTRACT (continued)were determined. Moreover, regression analyses were carried out, and the relationshipsbetween the results were determined.As a result, the results of physical properties of M. alba were compared to some otherhardwoods. The results found were comparable to other species. However, mechanicalproperties were found inferior to other species.