Effects of pectin and guar gum on food protein functionality
Pektin ve guar zamkının gıda proteinlerinin fonksiyonel özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 183398
  2. Yazar: EMİNE ALBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA İBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peynir altı suyu protein izolatı, Yumurta proteinleri, Hidrokolloidler, Emülsiyon, Köpük, DSTK, Isıl İşlem, Reolojiv, Whey protein isolate, Egg proteins, Hydrocolloids, Emulsion, Foam, DSC, Heat treatment, Rheologyiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, hidrokolloidlerin (pektin, guar zamkı, iyota-karragenan) peynir altı suyuprotein izolatı (PAP) ve yumurta proteinlerinin (yumurta beyazı, yumurta sarısıplazması, yumurta sarısı granülü) fonksiyonel özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Protein-polisakkarit karışımları kullanılarak bu proteinlerin faz ayrım özelliği ve ısısal özellikleribelirlenmiştir. Bunun yanında, hidrokolloidlerin emülsiyon oluşturma, köpürme vereolojik özelliklere etkisi incelenmiştir. Ayrıca ısıl işlemin yumurta beyazının köpükoluşturma, yumurta sarısı proteinleri ve PAP'ın emülsiyon oluşturma özelliğine etkisiçalışılmıştır. Hidrokolloidlerin yumurta beyazının ısısal stabilitesini etkilemediği, ancakPAP ve yumurta sarısı plazmasının ısısal stabilitesini arttırdığı görülmüştür. PAP-pektinve PAP-guar zamkı sistemlerinde faz ayrımı gözlenmiş, ancak PAP-iyota karragenansistemlerinde faz ayrımı görülmemiştir. Plazma-pektin karışımları dışında diğer bütünyumurta proteini-hidrokolloid karışımları iki fazlı bir sistem oluşturmuştur; üst fazproteince zengin alt faz polisakkaritce zengin olarak tanımlanmıştır. Bu yüzden,emülsiyonlar faz ayrımının gerçekleştiği en küçük konsantrasyonun altındakikonsantrasyonlarda hazırlanmış; emülsiyon aktivitesi ve emülsiyon stabilitesispektrofotometrik metotla bulanıklığın zamanla değişimi olarak ölçülmüştür.Hidrokolloid eklenmeden yumurta sarısı granülü ile stabilize edilmiş emülsiyonlarınivemülsiyon aktivitesi 2.61 m2/mg olarak belirlenmiştir. Pektin eklenmesi buemülsiyonların emülsiyon aktivitesinde küçük bir değişime neden olurken, guar zamkı(%0.5) eklenmesi ile bu değer 3.41m2/mg'a çıkmıştır. Stabilitenin de hidrokolloidkonsantrasyonuyla değiştiği gözlenmiş ve yüksek hidrokolloid konsantrasyonunda dahastabil emülsiyonlar elde edilmiştir. Yumurta sarısı plazması ve granülü ile ancak geçicibir köpürme (19.2 cm3'lük köpük 9-10 s içinde söndü) elde edilmiştir. Hidrokolloideklenmeden PAP ve yumurta beyazı ile köpük hacmi sırasıyla 119.3 cm3 ve 120.7 cm3olan oldukça stabil köpükler (PAP için 80 s, yumurta beyazı için 64 s) üretilmiştir.Hidrokolloid eklenmesi köpük hacmini değiştirmdi ancak köpük stabilitesini arttırmıştır.Emülsiyon oluşturma ve köpürme özellikleri ısıl işlem görmüş (65-80ºC) protein veyaprotein-hidrokolloid karışımları kullanılarakta çalışılmıştır. Isıl işlem görmüş yumurtabeyazı ile hazırlanan köpüklerin hacmi ısıl işlem görmemiş olana kıyasla azalmış fakatköpük stabilitesi sıcaklık 65ºC'den 75ºC'ye yükseldikçe artmıştır. Ancak 80ºC'deısıtılmış protein çözeltisi ile hazırlanan köpüklerin stabilitesi azalmıştır. Sıcaklık arttıkçahem yumurta sarısı proteinlerinin hem de PAP'ın emülsiyon özellikleri azalmıştır. Sonolarak, bu proteinlerin reolojik özellikleri emülsiyon sistemlerinde belirlenmiştir. Elastikmodülü ve viskoz modülü frekanstaki artışla arttı ve bu mödüller frekansa bağımlıolarak nitelendirilmiştir. Hidrokolloid eklenmeden hazırlanan emülsiyonlar Newtoniandavranış (n ≅ 1.0) göstermiştir. Genellikle pektin eklenmesi viskoziteyi çok azdeğiştirirken akış çeşidini değiştirmemiştir. Yüksek miktarlarda (%0.5) eklenen guarzamkı bu emülsiyonların reolojik özelliğini değiştirmiş ve sistemler pseudoplastikdavranış (n < 1.0) göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of hydrocolloids (pectin, guar gum, iota-carrageenan) onfunctional properties of whey protein isolate (WPI) and egg proteins (egg white, eggyolk plasma, egg yolk granule) were investigated. In protein-polysaccharide mixtures,phase separation behavior and thermal properties of these proteins were determined. Inaddition, the influence of hydrocolloids on emulsifying properties, foaming propertiesand rheological properties was investigated. And also the effect of heat treatment onfoaming properties of egg white and emulsifying properties of egg yolk proteins andWPI was also studied. The presence of hydrocolloids did not affect the thermal stabilityof egg white but increased thermal stability of WPI and egg yolk plasma. WPI-pectinand WPI-guar gum systems exhibited phase separation but no phase separation wasobserved in WPI-i-carr systems. Except for plasma-pectin mixtures, all other eggprotein-hydrocolloid mixtures occupied a two-phase system; the top phase was definedas protein-rich phase and the bottom phase was defined as polysaccharide-rich phase.Therefore, emulsions were prepared below the phase separation threshold and theemulsifying activity and emulsion stability were determined spectrophotometrically bymeasuring time-dependent changes in turbidity. Emulsion activity of egg yolk granulestabilized emulsions without the addition of hydrocolloids was determined as 2.61m2/mg. While the addition of pectin slightly caused a slight change in emulsion activityiiof these emulsions, addition of guar gum (0.5%) increased it to 3.41 m2/mg. Emulsionstability was also observed to be changing with the concentration of hydrocolloids andmore stable emulsions were obtained at higher hydrocolloid concentrations. Onlytransient foaming (foam volume was 19.2 cm3 and collapsed within 9-10 sec) wasobserved with egg yolk plasma and granule. But quite stable foams were produced withWPI (80 s) and egg white (64 s) with a foam volume of 119.3 cm3 and 120.7 cm3,respectively, in the absence of hydrocolloids. Addition of hydrocolloids did not changefoam volume but increased foam stability. Emulsifying and foaming properties werealso studied by using heat-treated (65-80ºC) protein or protein-hydrocolloid mixtures.Foam volume of heat-treated egg white decreased as compared to that of non-heated eggwhite. Foam stability of egg white increased as heating temperature was increased from65ºC to 75ºC. However, it reduced when the protein solution was treated at 80ºC. Asthe temperature was increased emulsifying properties of both egg yolk proteins and WPIalso decreased. Finally, rheological behavior of these proteins was determined inemulsion systems. Elastic modulus and viscous modulus increased with increasingfrequency and they were regarded as frequency dependent. Emulsions prepared in theabsence of hydrocolloids showed Newtonian behavior (n ≅ 1.0). Generally addition ofpectin increased viscosity slightly but did not change flow type. Addition of higheramounts of guar gum (0.5%) changed rheological properties of these emulsions and theyshowed pseudoplastic behavior (n < 1.0).