Computer-aided evaluation of cross wedge rolling parameters
Bilgisayar yardımıyla çapraz kamalı haddeleme parametrelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 183397
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECİP FAZIL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çapraz Kamalı Haddeleme, BDT/BDÜ, Metal Şekillendirme, Cross Wedge Rolling, CAD/CAM, Metal Forming
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çapraz Kamalı Haddeleme (ÇKH) yöntemi, dairesel iş parçalarının düz plaka ya damerdaneler üzerine monte edilmiş kamalı kalıpların arasında deforme edilerek eksenelsimetrik şekil verme işlemidir. ÇKH yönteminin diğer geleneksel imalat yöntemleri ilekarşılaştırıldığında üretim kapasitesi, malzeme sarfiyatı, ürün mukavemeti, çevresel etki veürün kalitesi gibi birçok konuda üstünlüğü bulunmaktadır.Bu tezde, çapraz kamalı haddeleme parametrelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç içiniki farklı deney düzeneği tasarlanmış ve deneyler yapılmıştır. İlk deney düzeneğinde her ikikama karşılıklı olarak hareket etmektedir. İkinci düzenekte ise kamalardan birisi ileri gerihareket ederken diğeri sabit tutulmaktadır. Bu çalışma kama geometrisi üzerineyoğunlaşmaktadır. Kesme, kılavuzlama, gerdirme, boyutlandırma bölgeleri gibi dört bölge veşekillendirme ve gerdirme açısı gibi iki önemli açı, kama geometrisinin esasınıoluşturmaktadır.Çapraz Kamalı Haddelemedeki ilerlemelerin Türkiye'de bu yöntemin daha yaygın bir imalatyöntemi olarak kullanılmasını beraberinde getireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cross Wedge Rolling (CWR) is a metal processing technology in which a cylindrical billet isplastically deformed into an axisymmetric part by the action of wedge shape dies movingtangentially relative to the workpiece. The CWR process offers several innovative featuresover traditional machining operations such as; production capacity, less waste material,strength of product, environmental effect and better product quality.In this thesis, it is aimed to investigate the cross wedge rolling parameters. For this purpose,two set-up has been constructed and extensive experimental investigations have beenperformed on that constructions. In the first type, flat wedge tools are so constructed thatwedges move in opposite directions. In the second type, one of the wedge moves back andforth and the other is stationary. Main phase of this study focuses on the geometry of thewedge. Four zones, namely, knifing, guiding, stretching and sizing zones and two main anglesforming and stretching angles are the main considerations.It is believed that improvements in CWR will make it more viable manufacturing process inTurkey.