B2O3 katkısının sentetik volastonit üretimi üzerine etkilerinin araştırılması
Researching the effects of B2O3 addition on synthetic vollastonite production
- Tez No: 183401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sentetik Volastonit, Diatomit, Boraks, Borikasit, Kalsinasyon, Otoklavii, Synthetic Vollastonit, Diatomit, Borax, Boricacid Calcination, Autoclaveiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yapılan tez çalışmasında; sentetik volastonit üretiminde Afyon yöresi Diatomit'ive mermer atıklarına bor ( Boraks, Borikasit) katkısının etkileri ve üretimkoşulları olarak, sinterleme yöntemiyle sentetik volastonit üretimi ve hidrotermalyolla otoklav koşullarında sentetik volastonit üretimi üzerine çalışılmıştır.Deneysel çalışmalar üç aşamadan oluşmaktadır.1.Aşama; sinterleme yoluyla %1-2-3 (Boraks, Borikasit) katkılı ve katkısız0numuneler hazırlanıp 900-1000-1100 C' de 2 saat sinterlenerek sentetikvolastonit oluşumu gerçekleştirme.2. Aşama; hidrotermal yolla otoklav koşullarında sentetik volastonit üretimi;Diatomit ve mermer atıklarının bileşimindeki CaCO3 kalsinasyonla CaO veHidratasyon ile CaO Ca(OH)2'e dönüşümü gerçekleştirildikten sonra %1-2( Boraks ve Borikasit) ve katkısız numuneler hazırlanıp otoklav koşullarındamuamele edilerek 900-1000 0C'de 30 dakika sinterlenmesiyle sentetik volastonitoluşumu gerçekleştirme.3. Aşama; katı hal sinterleme ve otoklav koşullarda elde edilen sentetik volastonitnumunelerinin Umpaş Seramik fabrikası yer karosu sır kompozisyonundadenenmesi ve analiz sonuçlarının irdelenmesi.iSonuç olarak katı hal sinterlenmesi yöntemiyle üretilen sentetik volastonit ileotoklav koşullarda üretilen sentetik volastonit analiz sonuçları ticari sentetikvolastonit ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları ışığında ülkemizdebulunan doğal kaynaklardan hem katı hal sinterleme yöntemi hem de otoklavkoşullarda sentetik volastonit üretimi gerçekleştirilebildiği tespit edilmiştir. Katıhal sinterleme yöntemi daha başarılı sonuçlar vermiştir. Bor katkısının sentetikvolastonit üretimi üzerine çok fazla etkisinin olmadığı yapılan analizle sonucundagözlemlenmiştir.Elde edilen sentetik volastonit numuneleri Umpaş Seramik Fabrikası yer karosusır kompozisyonunda denenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda sırlı numuneleriharkort, lekelenme, aşınma testleri sonuçlarına göre katı hal sinterlenmesiyöntemi ile %1 borikasit katkılı sentetik volastonit numunesinin sonuçları ileticari sentetik volastonit katkılı sır numunesinin sonuçları yakın değerlervermiştir. Otoklav koşullarda üretilen sentetik volastonit ile hazırlanan sırlınumuneler ise kötü yüzey görünümüne sahip olmuş ve buna bağlı olarak taolumsuz analiz sonuçları vermişlerdir.2006- 73 sayfa
Özet (Çeviri)
In this thesis study,it?s researched that producing synthetic vollastonite withAfyon region diatomit and the effects of boron (borax, boricacid) addition inmarble wastes and (as producing conditions) synthetic vollastonit production bysintering method and producing synthetic vollastonit at autoclave conditions byhydrothermal way.Empirical study consists of two stages:Stage 1; Preparing %1-2-3(borax, boricacid) mixed and unmixed specimensby sintering method and then producing synthetic vollastonit by sintering at900-1000-1100 CStage 2; Preparing %1-2 mixed and unmixed specimens by hydrothermal wayat autoclave conditions and producing synthetic vollastonit by sintering at900-1000 C after the transformation of CaO Ca(OH)2 and maintaining atautoclave conditionsStage 3: Testing the vollastonit samples (that was obtained by solid casesintering at autoclave conditions) in Umpaş Seramik floor tile glazecompositions and examining the analysis resultsiiiConsequently; analysis results of the vollastonit obtained by solid case sinteringand synthetic vollastonit produced at autoclave conditions were compared withcommercial vollastonit. Accoarding to the analysis results it was obtained thatsynthetic vollastonit production can be achieved by solid case sintering and alsoat autoclave conditions from our natural sources .It was observed that there?s nosignificant effect of boron addition on synthetic vollastonit production.Obtained vollastonit samples were tested in Umpaş Seramik Factory floor tileglaze composition.It was obtained that with solid case sintering method %1 boricacid added synthetic vollastonit sample results and commercial syntheticvollastonit results are closer at the end of the blot, abrasion and harkort, sollied,corrosion tests that done with glazed samples.Glazed samples that was prepared with synthetic vollastonit that was produced atautoclave conditions had worse surface view and as a reult of this they gavenegative analysis results.2006, 73 page