Düşük kayıp faktörlü steatit seramiğinin dielektrik özelliklerine B2O3 katkısının etkisi
The effect of B2O3 adding on the dielektric properties of the steatite ceramic having the loss factor
- Tez No: 245385
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor oksit, dielektrik sabit, kayıp faktörü, iletkenlik, Boron oxide, dielectric constant, loss factor, conductivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, düşük kayıp faktörlü steatit seramiğe farklı miktarlarda B2O3 (bor oksit) katkılanması ile elde edilen numunelerin elektriksel özelliklerini incelenmesini kapsamaktadır.B2O3 katkılanmış steatit seramiğinin dielektrik sabitinin reel ve imajiner kısımlarının ve iletkenliğinin frekansa ve uygulanan bir dış alana bağlılığı incelenmiştir. Ölçümler 0-20V potansiyel aralığında ve 100 Hz-40 MHz frekans aralığında dielektrik spektroskopisi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, dış alan yok iken numunelerin elektriksel özellikleri incelenmiştir.Son olarak, dış alan etkisi yok iken numunelerin iletkenliği ile ilgili deneysel verileri teorik formülasyonlara fit edilmiş ve bu fit işlemleri sonucunda DC iletkenlik , sabit değer ( A) ve üstel iletkenlik parametresi ( s) değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers the research on applications of different amounts of B2O3 on steatite ceramic with low loss factor and examination of electrical features of acquired samples.Real and imaginary parts dielectric constant of steatite ceramic dopped with, and conductivity according to frequency and dependence to an applied external voltage have been researched. Measurements were carried out between 0-20 V potential gap and 100 Hz ? 40 Hz frequency range and using dielectic spectroscopy method. Furthermore, electrical features of the samples were checked without an external voltage.Finally, experimental data of conductivity of the samples taken when there is no external voltage effect has been adapted to the orctical formulation. After adaptation process DC conductivity , fixed value ( A) and exponential conductivity parameter (s ) values have been calculated.