IPv6 üzerinden ses uygulaması ve paket analizi
Voice over IPv6 application and packet analysis
  1. Tez No: 183403
  2. Yazar: ENDER CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: VoIP, IPv6, IPv4, H.323, H.225, SIP, RTP, SDP, RTCP..II, VoIP, IPv6, IPv4, H.323, H.225, SIP, RTP, SDP, RTCP..IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bilgisayar ağları ve ağ bileşenlerindeki teknolojik yenilikler son yıllarda noktalar arasıveri haberleşme hızları ile paralel bir gelişim süreci içerisine girmesiyle birlikte bu gelişmelereparalel olarak mevcut ağ altyapıları üzerine eklenen yeni teknolojiler, geliştirilen yeniprotokoller ve teknikler ile birlikte bilgisayar ağları sadece bilgisayarlar için veri haberleşmesialanında değil, başka alanlarda da hizmet vermeye başlamışlardır.Bunlardan en etkileyici olanı ise VoIP ?Voice Over Internet Protocol? olarak karşımızaçıkmaktadır. Aslında VoIP genel olarak mevcut telefon şebekesi ağ mimarisi üzerinde yapılangeliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bir teknolojidir. Önceki zamanlarda anahtardevreli telefon sistemleri üzerinde telefondan telefona ses haberleşmesi sağlanırkengünümüzde artık paket devreli sistemler üzerine geçerek tamamen ayrı değerlendirilmesigereken IP tabanlı altyapılara dönmeye başlanmıştır.Telefon şebekelerinde kullanılan SS7 sinyalleşmesi ağ yapısı, IP tabanlı ağlar olarakçok daha düşük maliyetli sistemlere dönüşmüş ve bunlar üzerinden ses aktarımıgerçekleşmiştir. Bu değişim süreci kullanıcılara analog hatlardan digital hatlara geçiş olarakyansımış ve gerek ses kalitesi olsun gerek bağlantı süreleri olsun pek çok gelişmeyiberaberindegetirmiştir.IP ağlarının ses, görüntü ve verileri eşzamanlı olarak aktarmak için tüm bantgenişliğini kullanması, Ses trafiği ses paketlerine yüksek öncelik tanıyan kalite denetimli birIP omurgası üzerinden gönderilebilir olması, Geleneksel ve Yeni Dünya veri hizmetleri aynıaltyapı üzerinden verilebilmesi, paket modu ses ve verinin düşük maliyetle aktarılmasınısağlamak için ağ kapasitesi kullanımınının en iyi duruma getirebilir olması ile birlikte buteknolojik avantajlar, VoIP'nin IP'den bu yana oluşturulan en dikkat çekici iletişim fırsatıolarak karşımıza çıkmasını sağlıyor.IUluslararası Telekom Birliği (ITU) Gelişme Raporları ve Endüstri araştırmalarındanderlenen raporlara gore, Emarketer araştırma firmasının bize sağladığı verilere dayanarak2005 yılı sonu itibariyle tüm dünyada internet kullanıcı sayısının 1 Milyar'a ulaştığını ve bukullanım oranının ¼ ünün yani 250 Milyon'unu ev kullanıcısının oluşturduğunuöğrenmekteyiz. [EMarketer,Mayıs 2006]Yine aynı şekilde şu an da sıklıkla kullanımda olan IPv4 adreslerinin kullanılabilecekolan sayısının (4,3 Milyar) 3/2 sinden fazlasının halen kullanımda olduğunu düşünecekolursak aynı andan kullanılabilecek IP sayısının trilyonları bulacağını bildiğimiz IPv6 yageçişin önemi artmaktadır. Yaklaşık 20 yıllık bir süreçte birlikte çalıştırılması düşünülen buiki protokolün IPv4-IPv6 birlikteliğinden sonraki süreç için ciddi yatırımlar,düzenlemeleryapılmaktadır.Günümüzün bu iki güncel teknolojisinin yapılan bu çalışma ile birlikte, eski nesil IPteknolojisi ile çalıştırılması,gözlemlenmesi, incelenmesi ile birlikte yeni nesil IP teknolojisiolan IPv6 ile entegrasyonu ve paket yapısının incelenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological innovation on computer network and net components field has entered aparallel advancement process with the data transfer between points.However, as the parallel of the advancements; new technologies has edited to the presentnetwork system and by the developing new protocols and techniques, computer networks havestarted to serve not only data communication for computer field but also another fields.The most impressive of them is VoIP ?voice over internet protocol?, which is atechnology has emerged from the result of development process on current telephone networkarchitecture. At earlier times of voice transfer technology development, the voice weretransferred between telephone endpoints, by key circuit telephone system. Now, voice transferis based on IP based substructere that depend on pocked circuit system.SS7 signal network structure as IP floored network convert into low costs and voicetransfer started to be based on SS7.. This transformation process users and as result, theystarted to pass from analogue lines to digital lines and it brought voice quality and longconnection duration.As a result of development and innovations on telekom technology, VoIP as started to enterour lives by the squeezing protocols and equipments which are developed for network. SinceIp networks are able to use bandwidth for transferring voice, image and data,synchronously,since Voice traffic can be sent on IP structures, which gives high priority to the voice packageand since old and new generation data services can be given at the same substructurepackage mode may bring the most suitable point in order to transfer voice and data at thelowest cost.According to the report that has gathered from national telecom associationdevelopment reports and industrial researches and according to the data has been provided byIIIE market research firm: at the end of the 2005 the number of the internet users on the all overthe world reached 1 billion, 25 % of it , 250 million of them are home users. (E market, May2005)IPv4 can provide 4,3 billion addresses and currently and 2/3 of it is already being used. Sincewe know that IPv6 can provide us more than billion, passing to IPv6 has become anobligation.For aproximately 20 years, both IPv4 and IPv6 will be used to together, therefore,during that period and especially at the end ot this period, period serious investments andregulations must be carried out.In this thesis, working of two contemporary techniques with old generation IP networktechnology and integration these old techniques to the new IPv6 technologies are observed andexamined and predictions are made about future processes.