ISO 14001 çevre yönetim sistemleri ve bir metal sanayide uygulanması
ISO 14001 environmental management systems and application of a metal industry
  1. Tez No: 183443
  2. Yazar: SELÇUK YASAVUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN EKMEKYAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetim Sistemi, ISO 14001, Çevre Etkisi, Environmental management system, ISO 14001, Environmental impact
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çevre kirliliği, tüm dünyada en önemli sorunlardan biri olarak karşımızaçıkmaktadır. Endüstrinin hızlı gelişmesi doğal çevre ve insan üzerinde olumsuz etkilereneden olmaktadır.Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde üretim yapan endüstriyel kuruluşlar,yoğun kamuoyu baskısı ile çevre üzerinde yarattıkları etkilerin müşteriler tarafındandikkate alındığının farkına varmışlardır. Dolayısıyla, gelişmiş ve gelişen ülkelerdesanayi kuruluşları sürdürülebilir gelişme kapsamında çevre yönetim sistemlerinioluşturmaya başlamışlardır. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi dünyada çevreseletkileri kontrol altına almak ve azaltmak için bir kılavuzdur.Bu çalışmada çevre yönetim sistemi ve standartları hakkında bilgiler verilerek,ISO 14001 çevre yönetim sistemi standartlarının uygulanışı incelenmiştir. BSH EvAletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından uygulanmakta olan ISO 14001 ÇevreYönetim Sistemi standardı kapsamında yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların sağladığıfaydalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution has been one of the signigicant problems that the worldis gacing. Rapidly deve loping industrialization cause negative effect on naturalenvironment and humans. With the strong public pressure in the countries of UnitedStates and Europe, industrial companies are aware of that consumers care about theeffect of busines operations on the environment. Therefore, in the framework ofsustainable development in the most developed and developing nations, industrialcompanies start to assess their environmental management systems.ISO 14001 Environmental management system is a guideline for organizationscontraling and decreasing the environmental impacts.In this study, environmental management system and related standards has beenexplaned and especially the aplication of ISO 14001 environment management systemof BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. and benefits of implementing of it has beenassessed.