İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin fen bilgisi dersinde öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri
Using level of learning strategies in science course by 6th,7th and 8th grade students in primary school
- Tez No: 183503
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHATTİN ACAT, Y.DOÇ.DR. ÖZDEN TEZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Fen Bilgisi, Learning Strategies, Science Learning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada; ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersindeöğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri ve bu öğrenme stratejilerini hangikaynaklardan öğrendikleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2005-2006 eğitim- öğretim yılında Bursa ili Yenişehirilçesine bağlı ilköğretim okullarının ikinci kademesinde okuyan öğrencileroluşturmaktadır.Veri toplama aracı literatürde kullanılmış araçlardan yararlanılarak araştırmacıtarafından oluşturulmuştur. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin fen bilgisi dersindekullandıkları öğrenme stratejilerinin belirlenmesinde her bir alt ölçekten aldıklarıpuanların aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanmıştır. Strateji kullanımınıncinsiyet, sınıf düzeyi, anne babanın eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmadurumu t testi ve varyans analizi ile, strateji kullanımı ile fen başarısı arasındaki ilişkikorelasyon testi ile test edilmiştir. Öğrencilerin kullandıkları öğrenme stratejileriniöğrendikleri kaynakları belirlemek için ?İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin FenBilgisi Dersinde Kullandıkları Öğrenme Stratejilerini Belirleme Ölçeği? ndeki her birönermenin ?Kimden Öğrendin? bölümü için aritmetik ortalamalar ve standart sapmalarhesaplanmıştır.Araştırma sonucunda, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin fen bilgisidersinde en çok duyuşsal stratejileri kullandıkları, bunu tekrar stratejilerinin izlediği, enaz da örgütleme stratejilerini kullandıkları bulunmuştur. Strateji kullanımınınöğrencilerin cinsiyetlerine, öğrenim gördükleri sınıf düzeyine, anne-babalarının eğitimdüzeyine ve fen bilgisi başarılarına göre farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerinöğrenme stratejilerini en çok dershane öğretmenlerinden, anne babalarından ve kendikendilerine öğrendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, using level of learning strategies in science course by 6th, 7th, 8thgrade students in primary school and which sources that they were learning from wereexamined. Data were collected from students who attended the 6th, 7th, 8th grade inprimary schools in Yenişehir that is the country of Bursa during the school year of2005-2006. In analysing data, aritmetic means and standart deviation were used todetermine learning strategies that were used by students in science course and sourcesgetting learning strategies from; t test and variation analysis were used to determinewhether use of the learning strategies differences according to genus, class levels andeducation levels of the parents. In addition, correlation analysis was used to determinethe relationship between science success and using of learning strategies. Results of thestudy indicated that 6th, 7th, 8th grade students in primary schools mostly prefer to useaffective strategies, secondly they use repetition strategies and they perefer organizationstrategies at least in science course. In addition, using of the learning strategiesdifferences according to sex, class grade, education levels of the parents and sciencesuccess. The result of the study was also indicated that students learned learningstrategies from their parents ,tutor and themselves the most.