Kırklareli ilinde bitkisel yağ sanayi işletmelerinin analizi
Analysis of vegetagle oil industry in Kırklareli province
  1. Tez No: 183514
  2. Yazar: MEHMET HARAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ORAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırklareli ili, yağ sanayi, ham yağ, yağlı tohumlar, rafine yağ, Kırklareli, vegetable oil, crude oil, oil seed, refined oil
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Türkiye yağ ihtiyacının bir bölümünü yurtiçinde üretilen yağlı tohumlardansağlarken geriye kalan önemli bir bölümünü de yurtdışından ithal etmektedir. Türkiyedehamyağ, rafine yağ ve margarin üreten yaklaşık 150 adet sanayi işletmesibulunmaktadır.Kırklareli ilinde 10 adet bitkisel yağ sanayi işletmesi bulunmaktadır. Buişletmeler hammadde ihtiyacının bir bölümünü Kırklareli ili ve Trakya bölgesindeyetişen ayçiçeği tohumunu kullanarak karşılamaktadır. Bu işletmeler Kırklareli ilineistihdam katkısı sağlamaktadır. Ayrıca bölgede yetişen ürünleri işlemesi açısındanönemli düzeyde ekonomik katkı sağlamaktadır.Araştırmada ilde bulunan yağ sanayi işletmelerinin tamamıyla görüşmeyapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ilde bulunan sanayi işletmeleri hammaddeihtiyacının yeterince karşılanamadığından şikayet etmektedirler. İşletme sermayesiyetersizliği ve kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle teknolojik yenilikleri yeterincetakip edememektedirler. İşletmeler genelde organizasyonel kültür yerine klan kültürüyaklaşımıyla idare edilen küçük aile işletmeleri şeklindedir.İlde bulunan yağ sanayi işletmelerinin hammadde sorununun çözümlenebilmesiiçin yurt genelinde yağlı tohum üretimini artırıcı tarım politikaları geliştirilmelidir.Ayrıca sanayi işletmelerinin teknolojik yenilikleri takip edebilmesi amacıyla düşükfaizli modernizasyon kredisi verilmelidir.Türkiyenin yağ ihtiyacının yerli yağlı tohum ve ham yağdan karşılanabilmesiiçin geliştirilecek politikalar uygulandığı takdirde 1 milyar $ civarında bir döviztasarrufu katkısı sağlayacağı için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Analysis of Vegetable Oil Industry in Kırklareli ProvinceAbstractSome part of Turkish vegetable oil demand provided from domestic production,but major part of obtained from foreign countries. Approximately 150 oil firms producecrude oil, and refinery oil, and margarine in Turkey.The 10 vegetable oil firms exist in Kırklareli province. These firms provide theirmajor part of the oil seeds from Kırklareli province and Trakya region. Vegetable oilfirms have created employment to province. Moreover, it is important that the sectorproviding to economic contribution for demanding oil seed which highly produce inregion.Whole vegetable oil firms in the Kırklareli province has been included researchdata. Research findings show that the firms have a problem with oil seed supply atlower capacity. Because of the insufficient capital and high interest level, firms have notfollowed the technological innovations. Firms have managed by the family groupmembers instead of organizational management.Domestic oil seed production should be improved by agricultural policies tosolve oil seed supply problem in the regions. Modernization credit with low interestrates should be providing to firms for technological innovations.If Turkish vegetable oil demands meet with the domestic production withagricultural policies, Turkish government saves 1 billion dollars every year.