GAP bölgesine ait bir toprakta sera koşullarında yetiştirilen mısır genotiplerinin fosfor ve çinko gübrelemelerine tepkileri
Reactions of corn genotipes against phosphorus and zinc fertilization under the greenhouse conditions on the GAP soil
  1. Tez No: 183560
  2. Yazar: MEHMET GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfor, Çinko, Fosfor ve çinko etkileşimi, Mısır.I, Phosphorus, Zinc, Phosphorus and zinc interactions, Corn.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİGAP BÖLGESİNE AİT BİR TOPRAKTA SERA KOŞULLARINDAYETİŞTİRİLEN MISIR GENOTİPLERİNİN FOSFOR VE ÇİNKOGÜBRELEMELERİNE TEPKİLERİMehmet GÜLÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİYıl : 2006, Sayfa: 50Jüri : Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİProf. Dr. Zülküf KAYAProf. Dr. Ahmet Can ÜLGERBu çalışmada, sulama ile birlikte yoğun bir şekilde tarıma açılacak olan GAPtopraklarının verimlilik potansiyelleri ve farklı mısır genotiplerinin fosfor ve çinkouygulamasına karşı tepkileri araştırılmıştır. Bu amaçla üç farklı mısır genotipine üçfarklı dozda fosfor, beş farklı dozda çinko uygulanarak, bitkilerin kuru maddemiktarları, fosfor ve çinko konsantrasyonları ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına görefosfor içeriğindeki artışın bitkinin çinko beslenmesinin olumsuz etkilediği görülmüştür.Çinko dozundaki artış da benzer bir etki ile bitkinin fosfor beslenmesini olumsuzetkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISREACTIONS OF CORN GENOTIPES AGAINST PHOSPHORUS AND ZINCFERTILIZATION UNDER THE GREENHOUSE CONDITIONS ON THE GAPSOILMehmet GÜLDEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİYear : 2006, Pages: 50Jury : Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİProf. Dr. Zülküf KAYAProf. Dr. Ahmet Can ÜLGERIn this study our aim was to evaluate fertility potential of GAP soils afterstarting the regional irrigation program and corn genotipes for phosphorus and zincfertilizations. For this aim we used three different corn genotipes, five differentphosphorus levels and three different zinc levels. Phosphorus and zinc levels of plantswere determined. For our results, if the phosphorus level increase in the soil, plant?szinc uptake is effecting negative. Also if the zinc level is increase in the soil,phosphorus uptake of plants is effecting negative.