Adana - Mersin otoban güzergahında oluşan heyelanlar ve ıslah önerileri
Landslides in Adana-Mersin motorway and improvement methots
- Tez No: 183564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, Adana-Mersin Otoyolu, Güvenç formasyonu, Zemin veKaya Mekani i, Islah Metotları, Landslide, Adana-Mersin highway, Güvenç formation, Soil and rockmechanics, Improvement methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZADANA-MERS N OTOBAN GÜZERGAHINDAOLU AN HEYELANLAR VE ISLAH ÖNER LERSerkan ÖZDEM RÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisli i Anabilim DalıDanı man: Doç. Dr. Ergül YA ARYıl: 2006, Sayfa: 113Jüri: Prof. Dr. Mesut ANILDoç. Dr. Ergül YA ARDoç. Dr Alaettin KILIÇYrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇYrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLBu çalı mada, otoban güzergahlarında görülen heyelanların mühendislikaçısından incelenmesi yapılmı tır. Çalı ma sahası olarak Adana-Mersin otobangüzergahı seçilmi olup, otoyol güzergahı boyunca 45 ve 58. km'lerde görülenheyelanlar ile muhtemel heyelanlı kısımlar incelenmi tir.Çalı maya önce güzergah boyunca heyelanların olabilece i yerler gözdengeçirilerek mevcut heyelanlar teker teker incelenmi , foto rafları çekilmi velaboratuar çalı maları için gerekli örselenmemi numuneler alınmı tır. Heyelanıngörüldü ü Güvenç formasyonunun jeolojik ve jeoteknik özellikleri ara tırılmı tır.Araziden ve laboratuar çalı maları sonucunda elde edilen bilgiler de erlendirilerekbüro çalı maları için gerekli veriler sa lanmı tır. Büro çalı maları, bilgisayarçizimleriyle de desteklenerek heyelanların olu um sebepleri, olu um mekanizması,çevreye olan etkisi ve heyelana kar ı alınacak önlemler ara tırılmı tır.Çalı malar sonucunda, heyelanların meydana gelmesinde mevsimnormallerinin üzerindeki a ırı ya ı lar nedeni ile birimlerin suya doygun halegelmesi sonucu bo luk suyu basıncının artmasına ba lı olarak efektif gerilmeninazalması yanında, kaya kütlelerindeki süreksizlikler ile açılan evlerin e im ve e imyönlerinin önemli rol oynadı ı görülmü tür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISLANDSLIDES IN ADANA-MERS N MOTORWAY ANDIMPROVEMENT METHOTSSERKAN ÖZDEM RDepartment of Mining EngineeringInstitute of Natural and Applied SciencesUniversity of ÇukurovaSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ergül YA ARYear: 2006, Pages: 113Jury: Prof. Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. Ergül YA ARAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILICAssist. Prof. Dr. A. Mahmut KILICAssist. Prof. Dr. Hakan GÜNEYLIn this study, highway landslide were investigated and the nearest highway ofAdana-Mersin where was seen landslide were chosen to determine. In the highwayof 45th and 58th kilometres where was observed landslides and probable landslidesarea were studied.Firstly, along the highway route were searched to investigate the observedand probably landslides. Observed landslides area were determined and secondly thelandslides area photographs and undistributed soil samples were taken in order tostudy in laboratory. The geological and geotechnical properties of Güvenç formationwhere was occurred landslides along the highway were investigated. Necessary datafor this study have been obtained, after evaluating both the field and laboratory data.Therefore, landslide mechanism and environmental effects and necessarymeasurements and need to be taken were investigated using computer analysis in theoffice.At the end of the study, results showed that excessive rainfall causingsaturation of the units and pore pressure increase and effective pressure decrease as aresult, as well as dip direction and dip of highway slopes and rock massdiscontinuities played a major role in these highway landslides.