A Quickbird uydu verileri kullanılarak ziraat fakültesi araştırma uygulama çiftliği arazilerinin güncel arazi kullanım haritasının oluşturulması
Created current land usage map for the lands of observation and application farm of agriculture faculty by using quickbird satellite datas
- Tez No: 183568
- Danışmanlar: PROF.DR. SUAT ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: QuickBird, Çukurova Üniversitesi, Arazi kullanımı, CORINE, OuickBird, Çukurova University, Land Use, CORINE
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZQUICKBIRD UYDU VER LER KULLANILARAK Z RAAT FAKÜLTESARAŞTIRMA UYGULAMA Ç FTL Ğ ARAZ LER N N GÜNCEL ARAZKULLANIM HAR TASININ OLUŞTURULMASIYakup Kenan KOCAÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTOPRAK ANAB L M DALIDanışman: Prof Dr. Suat ŞENOLYıl: 2006, Sayfa: 46Jüri: Prof. Dr. Suat ŞENOLDoç. Dr. Süha BERBEROĞLUDoç. Dr. A. Oğuz D NÇBu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliğiarazilerinin güncel arazi kullanım haritaları oluşturulmuş ve daha önce hava fotoğrafıkullanılarak yapılan çalışma güncellenmiş ve farklılıklar araştırılmıştır.Çalışma alanına ait güncel arazi kullanım haritalarının oluşturulmasında kullanılan 14Ağustos 2004 tarihli sayısal uydu verilerinden pankromatik ve çok bantlı görüntülerçakıştırılarak 0.6m. çözünürlüğünde pan-sharpened görüntü elde edilmiştir. Göz yorumu ilebelirlenen arazi kullanımları, arazi kontrolleri ile doğrulanarak CORINE göredeğerlendirilmiştir. 1996 yılından bu yana kampüs alanında gerçekleşen arazi örtü tiplerindekideğişimler bu çalışma ile ortaya çıkarılmıştır. Bu veriler daha sonra yapılacak olan diğerçalışmalarda da kullanılabilinecektir.Çalışma sonucunda, çözünürlüğü yüksek olan uydular ile arazi kullanımlarına yönelikçalışmalarda daha ayrıntılı ve kartoğrafik olarak doğru sonuçların elde edilebileceği ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCREATED CURRENT LAND USAGE MAP FOR THE LANDS OFOBSERVATION AND APPLICATION FARM OF AGRICULTUREFACULTY BY USING QUICKBIRD SATELLITE DATASYakup Kenan KOCADEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Suat ŞENOLYear: 2006, Pages: 46Jury: Prof. Dr. Suat ŞENOLAssoc. Prof. Süha BERBEROĞLUAssoc. Prof. A. Oğuz D NÇIn this study, current land use maps were created and the study that was made by aırphotography was updated for the Observation and Application Farm of Agriculture Faculty inÇukurova University.The pan- sharpened image of 0.6m. resolution was obtained by matching thepanchomatic and multispectral images that were taken by the digital satellite data of 14August 2004 which used to obtain current land use maps of the study area. The land usedetermine with visual interpretation, confirmed with area control according to CORINE. Thechanges in the land cover types since 1996 this are also stuied. These datas can be useful forother studies.As a result of the study, ıt was put forward that more detailed and true as cartographicdatas can be obtained by the usage of high resolution satellite for area studies.