Search for susy in missing transverse energy plus multijet topologies at sqrt (s) = 14 TeV and geant4 simulation of the CMS hadronic forward calorimeter in the 2004 test beam
Sqrt ps = 14 TeV’de kayıp enine enerji ve C¸ oklu jet topolojisinde susi araştırmaları ve CMS ileri hadronik kalorimetresinin 2004’teki demet testi’nin geant4 benzetişimi
  1. Tez No: 183571
  2. Yazar: TAYLAN YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÖNENGÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMS, mSUGRA, GEANT4, HF.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
üOZ˙DOKTORA TEZI√˙ ˙ ˙˙s = 14 TeV'de KAYIP ENINE ENERJI VE COKLU JET TOPOLOJISINDEşË™ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙˙SUSI ARASTIRMALARI VE CMS ILERI HADRONIK KALORIMETRESININşË™ DEMET TESTI'NIN GEANT4 BENZETISIMI˙˙ ˙şË™ ˙2004'TEKI˙Taylan YETKINü˙ ˙ ˙CUKUROVA UNIVERSITESIşË™Ë™ ˙ ˙üüFEN BILIMLERI ENSTITUSU˙ IK ANABILIM DALI˙ ˙˙FIZüDanısman:ş Prof. Dr. Gü lsen Onengü tu uYear: 2006, Pages: 169üJuri: Prof. Dr. Gü lsen Onengü tu uüProf. Dr. Yasar OnelşProf. Dr. Durmus Ali DemirşProf. Dr. Eda EskutşAssist. Prof. Dr. Ali HavareParcacıkları ve aralarındaki kuvvetleri betimleyen Standart Model'in henü z tamam-ş ulanmadı˜ ına ve baska teorilere bir gecis noktası oldu˜ una inanılmaktadır. Supergraviteg ş şş gü tesindeki modellerden birisi olarak calısılmaktadır. Bu(mSUGRA) Standart Model'in o şştezin birinci kısmında mSUGRA kesif potansiyeli icin sinyal olarak kayıp enine enerjiş şve coklu jet ortamının ele alındı˜ ı bir analiz calısması yapılmıstır. Bu calısma icin kul-ş g şş ş şş şlanılan ve gelistirilen yü ntemler acıklanmıstır. Eger SUS˙ do˜ ada gercekten varsa kesfiş o ş ş Ig ş şü ükısa zamanda yapılacaktır ancak analiz yü ntemlerinin onceden belirlenmis olması onemlidir.o şË™uş üKü cuk Mü on Solenoidi (CMS) deneyindeki Ileri Hadronik (HF) Kalorimetreler sanki-udiklik (pseudo-rapidity) kapsamını |η| = 5 olacak sekilde genisletmektedir. HF dedektü rleriş ş o|η| = 5'e yakın olan ileri jetlerin isaretlenmesinde ve kayıp enine enerjinin olcumü nü nü şü u uşiyilestirilmesine yardımcı olacaklardır. Bu tezin ikinci kısmında HF dedektü rü nü n 2004ş ou uyılında CERN'deki test kurulumunun GEANT4 yardımıyla benzetisimi yapılmıs ve bu-ş şlunan veriler test verileri ile karsılastırılmıstır. Bunlar HF'in sinyali, lineerli˜ i ve enerjişş ş gş ü u u u˜ ü şcozü nü rlü gu icin yapılmıstır. Bu calısma CMS dedektü r benzetisimi olan OSCAR'daş şş o ş(Object Oriented Simulation for CMS Analysis and Reconstruction) HF'in parcacıklara şverdi˜ i yanıtın gü ncellenmesinde kullanılmıstır.g u şoüAnahtar Sü zcukler: CMS, mSUGRA, GEANT4, HF.III
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. THESISSEARCH FOR SUSY IN MISSING TRANSVERSE ENERGY PLUS MULTIJET√TOPOLOGIES AT s = 14 TEV AND GEANT4 SIMULATION OF THE CMSHADRONIC FORWARD CALORIMETER IN THE 2004 TEST BEAM˙Taylan YETKINDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVAüSupervisor: Prof. Dr. Gü lsen Onengü tu uYear: 2006, Pages: 169üJury: Prof. Dr. Gü lsen Onengü tu uüProf. Dr. Yasar OnelşProf. Dr. Durmus Ali DemirşProf. Dr. Eda EskutşAssist. Prof. Dr. Ali HavareThe Standard Model (SM) of the particles and forces in the nature is believed to beincomplete and a stepping stone towards new physics. Minimal Supergravity (mSUGRA)is one of the considered models beyond SM. An analysis study is performed for the dis-covery of mSUGRA by using multijets and missing transverse energy as signal topologyin the final state. Methods and tools for the analysis are introduced. It is shown thatthe discovery of SUSY, if exists, is not an issue because of the large cross-section, how-ever the methods and analysis tools are important. Hadronic Forward (HF) Calorimetersin Compact Muon Solenoid (CMS) Experiment are introduced to expand the pseudo-rapidity coverage up to |η| = 5. The HF calorimeters will help to increase forward jettagging and missing transverse energy measurements. A Geant4 simulation of the HFdetectors which were tested in 2004 at CERN is performed and the simulation results arecompared with the test beam data. The comparisons are made for signal, energy resolu-tion and linearity of HF. The results from Geant4 for the electromagnetic physics are invery good agreement with the test beam results. On the other hand, since hadronic physicsis very different from electromagnetic, there are some differentiation among the physicsmodels that were used in GEANT4 and only one of them represent the pion test beam datavery well. The GEANT4 study is used in CMS collaboration to update the response of HFin the official simulation tool of CMS detector (OSCAR, Object Oriented Simulation forCMS Analysis and Reconstruction, which is also based on Geant4).