Çukurova bölgesindeki mermer ocaklarının pazar durumu ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi
Appreciated as economy and market place of marble mines at Çukurova region
  1. Tez No: 183570
  2. Yazar: MUSTAFA SONER AZİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Çukurova Bölgesi, mermer, üretim teknolojisi, ekonomiI, Cukurova Region, marble, production technology, economyII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ MERMEROCAKLARININ PAZAR DURUMU VE EKONOMİKAÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİMustafa Soner AZİZOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Mesut ANILYıl:2005, Sayfa:114Jüri: Prof. Dr. Mesut ANILDoç. Dr. Alaettin KILIÇYrd. Doç. Dr. Ergül YAŞARYrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇYrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZBu çalışmada Çukurova Bölgesindeki mermerlerin üretim teknolojileri, pazardurumu ve ekonomisi incelenmiştir. Bu çalışma yapılırken, mermer üretici firmalarıile görüşülmüş, üretimleri hakkında bilgi alınmış ve üretim yaptıkları fabrikalardaincelemeler yapılmıştır. Çukurova Bölgesinde üretilen ve Çukurova Bölgesine diğerbölgelerden gelen mermerlerin fiziksel ve mekanik özellikleri karşılaştırılmıştır.Çukurova Bölgesinde üretilen mermerlerin kökeninin çoğunun kireçtaşı mermerleriolduğu anlaşılmıştır. Bu durumda Çukurova Bölgesinde üretilen mermerlerinihracatı, Çukurova Bölgesine, diğer bölgelerden getirilen mermerlerden çokdüşüktür. Genel olarak Çukurova Bölgesinde üretilen mermerler bu bölgedetüketilmekte, ülke içinde bile fazla taleple karşılaşılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc. THESISAPPRECIATED AS ECONOMY AND MARKET PLACEOF MARBLE MINES ATÇUKUROVA REGIONMustafa Soner AZIZOGLUDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Mesut ANILYear: 2005, Page:114Jury: Prof. Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇAssist. Prof. Dr. Ergül YAŞARAssist. Prof. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇAssist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZIn this work, production technologies, market state and economy of themarbles at Cukurova Region was investigated. During this work, marble productioncompanies was interviewed, information about their production was taken andobserving of the production facilities were taken. The physcical and mechanicalproperties of the marbles produced at Cukurova Region and the marbles that comesfrom other regions are compared. The origin of the marbles at was produced atCukurova Region was appeared to be limestone marbles. According to these resultsexport of the marbles was produced at Cukurova Region is very low when comparedto the marbles, come from other regions. Generally the marbles produced atCukurova Region are used in this region and marbles are requested in Turkey.