Genetiği değiştirilmiş ürünlerin mevcut yapısı ve Adana'daki tüketicilerin bilgi düzeyi
Current structure of genetically modified crops and consumers' knowledge in Adana
  1. Tez No: 183590
  2. Yazar: ALİ NECATİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BOSTAN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Genetiği Değiştirilmiş, Tüketiciler, Bilgi, AdanaI, Genetically modified, consumer, knowledge, AdanaII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZGENET Ğ DEĞ ŞT R LM Ş ÜRÜNLER N MEVCUT YAPISI VEADANA'DAK TÜKET C LER N B LG DÜZEYAli Necati YILDIRIMÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM EKONOM S ANAB L M DALIDanışman : Doç. Dr. Dilek BOSTAN BUDAKYıl 2006, Sayfa : 48Jüri : Doç.Dr. Dilek BOSTAN BUDAKDoç.Dr.Nazan DARCANYrd. Doç.Dr.Tuna ALEMDARGenetiği modifiye edilmiş (GM) ürünler 1996 yılında pazara sürülmüştür.Bugün yaklaşık 90 milyon hektarlık alanda 21 ülkede GM ürünler üretilmektedir vebu ürünler soya, mısır, pamuk, kanola, kabak ve papayadır. GM ürünlerin dünyaçapında artan ekim alanları GM ürünlerin gelecekte benimsenmesinde önemli birgöstergedir. Gerek sanayileşmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde üreticilerin vetüketicilerin GM ürünlerin sağlamış olduğu verimlilik, çevre, ekonomik ve sosyalfaydaların artması GM ürünlerin benimsenmesindeki artışa yansımıştır. GM ürünlerhakkındaki endişelerin devam etmesine rağmen tüketiciler yeni teknolojileridesteklemektedir.Araştırma sonucunda, Adana ilindeki tüketicilerin GM ürünler sağlıklı veucuz olursa talep edebilecekleri anlaşılmaıştır. Bireylerin eğitim ve gelir seviyesininde GM ürünler hakkındaki bilgi düzeylerine etki ettiği görülmüştür. Sonuç olarak,tüketicilerin büyük bir bölümü GM ürünlerin gelecek nesiller için çok önemliolduğunu vurgulamasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISCURRENT STRUCTURE OF GENETICALLY MODIFIED CROPS ANDCONSUMERS? KNOWLEDGE IN ADANAAli Necati YILDIRIMDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVAAdvisor : Assoc.Prof. Dr. Dilek BOSTAN BUDAKYear: 2006, Pages:48Jury : Assoc.Prof. Dr.Dilek BOSTAN BUDAKAssoc.Prof. Dr.Nazan DARCANAssist.Prof. Dr.Tuna ALEMDARGenetically modified (GM) foods have been in the marketplace since 1996.Today, approximately 90,0 million hectares of GM crops, in 21 countries, are grownin the world, with farmers producing GM soybeans, corn, cotton, canola, squash andpapaya. The increased hectare growing GM crops is an important trend withimplications for the future adoption and acceptance of biotech crops worldwide.The continuing rapid adoption of GM crops reflects the substantialimprovements in productivity, the environment, economics, health and socialbenefits realized by farmers, consumers and society in both industrial and developingcountries. Despite continuing concerns about GM foods consumers support new usesof the technology. From the survey results, it is clear that consumers will demandGM foods if they are healthy and cheap in Adana. The survey shows that educationand income level of consumers play a significant role in people knowledge towardGM foods. Finally, majority of consumers believe that GM foods will be veryimportant for the next generation.