Altınözü (Antakya) ve yakın civarının tektono-stratigrafisi
Tectono-stratigraphical investigation of Altınözü (Antakya) and its near surroundings
- Tez No: 183591
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altınözü, Tektono-stratigrafi, Açılma tektoniği, Ölü Deniz Fayı, Altınözü, Tectono-stratigraphy, Extensional tectonism, Dead Sea Fault
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİALTINÖZÜ (ANTAKYA) VE YAKIN CİVARININTEKTONO-STRATİGRAFİSİMustafa KAVUZLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇYıl: 2006, Sayfa: 82Jüri Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇProf. Dr. Cavit DEMİRKOLDoç. Dr. Erol ÖZERTektono-stratigrafik amaçlı olarak incelenen çalışma bölgesi, Hatay iliningüneydoğusunda yer alan Altınözü ve Karbeyaz kasabaları arasında kalan alanıkapsamaktadır. İnceleme alanında temelde, bölgeye Üst Kretase'de tektonik olarakyerleşen allokton konumlu Kızıldağ ofiyolitleri bulunmaktadır. Tektonitlerden oluşanKızıldağ Ofiyoliti, Üst Kretase yaşlı ve otokton konumlu olan, başlıca kireçtaşı, killikireçtaşı ve marnlardan oluşan Kaleboğazı formasyonu tarafından uyumsuzluklaüzerlenmektedir. Kireçtaşı, çörtlü kireçtaşı ve kumlu kireçtaşlarından oluşan Alt-OrtaEosen yaşlı Okçular formasyonu ise açısal uyumsuzlukla Kaleboğazı formasyonunuüzerlemektedir. Başlıca konglomeralardan oluşan Akitaniyen-Burdigaliyen yaşlıBalyatağı ve onunla uyumlu olan ve başlıca resifal nitelikli kireçtaşlarından oluşanSofular formasyonları, Okçular formasyonunu üzerinde açısal uyumsuz olarakgözlenmektedir. Sofular formasyonunun üzerine kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşı vemarnlarla temsil edilen Orta Miyosen yaşlı Tepehan formasyonu uyumlu ve geçişliolarak gelmektedir. Kumtaşı, killi kireçtaşı, marn ve kiltaşlarından oluşan ÜstMiyosen yaşlı Nurzeytin formasyonu ise Tepehan formasyonunu ile uyumlu vegeçişli bir dokanağa sahiptir. İnceleme alanındaki en genç birim olan Kuvaterneryaşlı alüvyonlar ise bütün yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yeralmaktadır. Bölgede yüzeyleyen birimler yakın civarlarda yer alan doğrultu atımlıAmanos, Doğu Anadolu ve Ölü Deniz faylarınca etkilenerek konumlarınıkazanmışlardır. Mevcut yapısal özellikler dikkate alındığında, Hatay bölgesindekietkin gerilme rejiminin Geç Kuvaterner'de doğrultu atımlı rejimden açılma rejiminedoğru değiştiği gözlenmektedir. İnceleme alanında gözlenen ve ölçülen yapısalunsurların değerlendirilmesi sonucu, bölgede KD-GB uzanımında bir açılmarejiminin etkisi altında kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTECTONO-STRATIGRAPHICAL INVESTIGATION OFALTINÖZÜ(ANTAKYA) AND ITS NEAR SURROUNDINGSMustafa KAVUZLUDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇYear: 2006, Pages: 82Jury Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇProf. Dr. Cavit DEMİRKOLAssoc. Prof. Dr. Erol ÖZERThe investigated area, which tectono-stratigraphically studied, is locatedbetween Altınözü and Karbeyaz villages to the southeast of Hatay. AllocthonousKızıldağ Ophiolites, which was tectonically emplaced the region during UpperCretaceous, form the basement. Kızıldağ Ophiolite, which consists of tectonite, isdiscordantly overlain by autochthonous Upper Cretaceous age Kaleboğazı formationthat mainly comprises limestone, clayey limestone and marls. Middle-Upper Eoceneage Okçular formation comprising limestone, cherty limestone and clayey limestoneoverlie the Kaleboğazı formation with angular unconformity. Aquitanian-Burdigalianage Balyatağı formation, which mainly made up of conglomerates, and Sofularformation presenting reef characteristics have transitional contact with each other,overlies the Okçular formation with angular unconformity. Sofular formation istransitionally and conformably overlain by Langhian-Serravalian age Tepehanformation that is mainly represented by sandstone, clayey limestone, claystone andmarls. Upper Miocene age Nurzeytin formation that comprises sandstone, clayeylimestone, marls and claystone conformably and transitionally rests on the Tepehanformation. The youngest unit of the study area is Quaternary alluviums rest on the allolder units with angular unconformity. All the units cropping out in the study areahave been highly affected by strike slip deformation regime because of proximityand presence of the Amanos, East Anatolian and the Dead Sea strike slip faults.According to present structural properties observed in the area, the active stressregime in the Hatay region changed from strike slip regime to extensional regimeduring Late Quaternary. NE-SW trending extensional features have been evaluatedaccording to the observed and measured structural elements in the investigated area.