İki farklı yetiştirme ortamında değişik kompost uygulamalarının üçgül ve soğan bitkilerinin gelişimi, besin elementleri alımı ve mikoriza infeksiyonu üzerine etkileri
The effects of different compost processes on two different growing environments on clover and onion plants growing plant nutrient elements uptake and mycorrizae infection quality
  1. Tez No: 183592
  2. Yazar: AZİZ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Değişik kompost, Farklı bitki, Konukçu bitki, Mikoriza türleri.III
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİKİ FARKLI YETİŞTİRME ORTAMINDA DEĞİŞİK KOMPOSTUYGULAMALARININ ÜÇGÜL VE SOĞAN BİTKİLERİNİN GELİŞİMİ, BESİNELEMENTLERİ ALIMI VE MİKORİZA İNFEKSİYONU ÜZERİNE ETKİLERİAziz YÜKSELÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. İbrahim ORTAŞYıl : 2006, Sayfa :101Jüri : Prof Dr. İbrahim ORTAŞProf. Dr. Zülküf KAYAProf. Dr. Nurgül TÜREMİŞAraştırmada amaç; iki farklı mikoriza türü (Glomus intradices, Glomus clarium)ve yetiştirme ortamında değişik kompost uygulamalarının üçgül ve soğan bitkileriningelişimi, besin elementleri alımı ve mikoriza infeksiyonu üzerine etkileriniaraştırmaktır. Araştırma Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nde sera koşullarındayürütülmüştür. Denemede konukçu bitki olarak Üçgül ve Soğan bitkilerikullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak ta ; Andezitik Tüf : Toprak : Kompost :(Andezitik Tüf + Toprak ( 2: 1 v/v ) % 4 ve % 8 oranında kompost karıştırılması ileiki farklı ortam kullanılmıştır. Deneme tohum ekiminden sonra ki 10. haftada hasatedilerek kök ve kök üstü aksam kuru ağırlıkları, kök infeksiyonu oranı, % P ( Fosfor)ve Zn (Çinko) alımları tespit edilmiştir.Denemede kullanılan 10 değişik kompost çeşidinde Kompost 6 (tavuk gübresiile oluşturulmuş kompost) uygulaması bitki büyüme ve gelişmesine en yüksekoranda etki eden kompost olarak tespit edilmiştir.Yetiştirme ortamları arasında enetkin harç ortamı olarak % 4 oranında kompost karıştırılan Andezitik Tüf + Toprakortamı olarak tespit edilmiştir bunu Kompost 7 ortamı izlemiştir. Araştırmabulgularına göre, G. intradices'in ise en etkin mikoriza türü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc.THESISTHE EFFECTS OF DIFFERENT COMPOST PROCESSES ON TWO DIFFERENTGROWING ENVIRONMENTS ON CLOVER AND ONION PLANT?S GROWINGPLANT NUTRIENT ELEMENTS UPTAKE AND MYCORRIZAE INFECTIONQUALTYAziz YÜKSELDEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSTY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. İbrahim ORTAŞYear : 2006, Page : 101Jury : Prof Dr. İbrahim ORTAŞProf. Dr. Zülküf KAYAProf. Dr. Nurgül TÜREMİŞThe aim of this research is two different mycorrizae (Glomus intradices,Glomus clarium) using two different growth conditions to investigate the effects ofvarious compost applications on clover and onion plant?s growth, nutrient uptake andmycorrizae infection. The study was carried out under greenhose conditions, at thedepartment of Agriculture Faculty, Çukurova Universty. In this experiment, cloverand onion were used as host plants. As regard with the growth environment;andezetik Tufe : Soil: compost: (andezetik Tufe +Soil (2:1 v/v) %4 and %8 compost-using two different growth conditions were used. On the 10th week following thesowing, the plants were harvested and shoot and root- dry weight, root infection, %Pand Zn content were determined.Of those ten different kinds of compost, that of the number 6 was determinedto be the most efficient medium affecting the plant growth and development at thehighest rate. Among the growth media the most efficient compost medium of growthwas determined to be andezitik Tufe + Soil with a 4 % proportion. It was alsoobserved that Compost 7 medium are the second effective respectively.The researchoutcomes show that G. intradices are the most effective mycorrhizal species.Keywoords : Different compost, different plants, host plant, mycorrizae species.IIII I