Zemin granülometrisinin ön konsolidasyon basıncı ve zemin hafızasına etkisi
The effect of soil granülometry on preconsolidation pressure and soil memory
  1. Tez No: 183609
  2. Yazar: MUSTAFA FENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soil Granulometry, Soil Memory, Preconsolidation PressureII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
ÖZDoktora TeziZEMİN GRANÜLOMETRİSİNİN ÖN KONSOLİDASYON BASINCI VEZEMİN HAFIZASINA ETKİSİMustafa FENERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Hasan ÇETİNYıl:2006, Sayfa 107Jüri : Prof. Dr. Hasan ÇETİN (Başkan): Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ (Üye): Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Üye): Prof. Dr. Kamil KAYABALI (Üye): Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLİ (Üye)Doktora tezi olarak hazırlanan bu çalışmayla zemin granülometrisinin (tanedağılımının) ön konsolidasyon basıncı ve zemin hafızası üzerine etkisi incelenmiştir.Bu amaç için laboratuvarda farklı kum ve kil oranlarına sahip 10 adetkarışım hazırlanarak kalıplara alınmış, suya doygun ortamda 0,028 kgf/cm2'likgerilme oluşturacak yükler (sürşaj yükü) oniki ay süreyle bekletilerek deneydekullanılacak yapay zemin numuneleri oluşturulmuştur.Hazır hale gelen herbir karışımın ön konsolidasyon basıncını dolayısıylahafıza özelliğini belirleyebilmek için tek bir kalıptan alınan toplam 15 adet numuneödometre deney cihazına örselenmeden yerleştirilmiş ve herbir numuneye 2,86kgf/cm2'lik gerilme oluşturabilecek ön yüklemeler farklı sürelerde (0 sn, 1 sn, 3 sn, 6sn, 15 sn, vs.,) uygulanarak oluşturulan bu ön gerilmelerin doku vasıtasıyla zemininhafızasına kaydedilmesi sağlanmıştır. Daha sonra zeminin dokusuna kaydedilenefektif gerilmeleri (ön konsolidasyon basınçlarını) belirleyebilmek için numunelerüzerinde standart konsolidasyon deneyleri yapılmıştır. Aynı işlem diğer kalankarışımlar için de ayrı ayrı tekrar edilmiş ve bu amaç için toplam 126 adet deneyyapılmıştır. Ayrıca permeabilite ile zemin hafızası arasındaki ilişkinin varlığınıortaya koyabilmek için karışımların permeabilite katsayıları belirlenmiştir.Deneylerden elde edilen veriler kullanılarak Casagrande yöntemiylenumunelerin sahip oldukları ön konsolidasyon basınç değerleri hesaplanmış ve eldeedilen değerlerin karşılaştırılmasıyla zemin granülometrisinin zemin hafızasıüzerindeki etkisi araştırılmıştır.Anahtar Kelimeler; Zemin Granülometrisi, Zemin Hafızası, Ön KonsolidasyonBasıncıI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. DissertationTHE EFFECT OF SOIL GRANULOMETRY ON PRECONSOLIDATIONPRESSURE AND SOIL MEMORYMustafa FENERDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESÇUKUROVA UNIVERSITYSupervisor : Prof. Dr. Hasan ÇETİNYear: 2006, Pages 107Jury : Prof. Dr. Hasan ÇETİN (Head): Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ (Member): Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Member): Prof. Dr. Kamil KAYABALI (Member): Asst. Prof. Hakan GÜNEYLİ (Member)In this study, the effect of soil granulometry on preconsolidation pressure andsoil memory was investigated.For this purpose, we prepared 10 mixtures having different proportions ofsand and clay, placed the mixtures in molds, and to simulate overburden pressure,loads imposing 0,028 kgf/cm2 pressure on saturated mixtures were applied on themixtures for twelve months, thus forming artificial soil samples used in the study.In order to determine the preconsolidation pressure and soil memory of eachmixture, 15 undisturbed samples taken from each mold were placed in theconsolidation testing apparatus and 2,86 kgf/cm2 pressure were applied to eachsample for different time interval (e.g. 0, 1, 3, 6, 15 sec., etc.). These initial pressureswere recorded into the memory of soil through structure (fabric). Then, weconducted standard consolidation tests in order to determine the effective pressures(preconsolidation pressures) recorded in the samples. The same procedure wasapplied to the other mixtures and totally 126 tests were conducted. We alsodetermined the permeabilities of the mixtures to study the relationship between soilmemory and permeability.Using the Casagrande method, the preconsolidation pressure values weredetermined and the results were compared to examine the effect of soil granulometryon soil memory.