Lojistik köylerin bölge kalkınmasıdaki ekonomik ve sosyal etkileri: Çukurova örneği
Economic and social effects of regional development in logistics villages: Çukurova sample
- Tez No: 510399
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Merkez, Lojistik Köy, Taşımacılık, Dış Ticaret, Lojistik Altyapı, Logistics Center, Logistics Village, Transportation, Foreign Trade, Logistics Infrastructure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Lojistik köyler; ulusal ve uluslararası lojistik faaliyetlerini gerçekleştiren işletmelerin iyi planlanıp, yönetilen stratejilerle, yük taşımacılığında uygulanan yöntemleri ile birlikte bir bütün olarak işlenen ortak alanlardır. Çukurova bölgesinde lojistik köy/ üs / merkez ile tanımlanan faaliyetler bölgeye sosyal ve ekonomik katkılar sağlarken, küreselleşmenin etkileri işletmeleri sürekli yeniliklere ve teknolojik gelişimlere açık olmaya yönlendirmektedir. Lojistik köylerin kurulmasında dikkat edilmesi gereken önemli bir unsur da, ticari faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde inşa edilmesidir. Coğrafi konumu ve verimli topraklara sahip olan Çukurova bölgesi; Doğu Akdeniz'e açılan kapısı, liman kenti, kara, hava ve demiryolu ile kolayca ulaşım imkânı sağlamaktadır. Bu çalışmada, lojistik sektör ve sektördeki paydaşların ihtiyaç duyduğu konular SWOT analizi ile irdelenmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasının, birinci bölümünde, lojistik kavramı, gelişimi, taşımacılık modları, uluslararası ticaret ve lojistikte yeni uygulamalar hakkında genel bilgi verilmiştir. Ikinci bölümde lojistik merkez ve köy kavramları ele alınmış, Dünyadan ve Türkiye'den örnekler verilmiştir. Lojistik hacmi, sektördeki geçmişi, bugün ve gelecek mercek altına alınmıştır. Son bölümde ise lojistik köy/üs/merkez kurulması açısından Çukurova potansiyeline yönelik bir SWOT analizi yapılmıştır. Lojistik sektörün kara ve demiryolu taşımacılığını daha ağırlıklı kullandığı görülmekte, bu noktada intermodal taşımacılık ve tam işlevli lojistik faaliyetler gerektiren lojistik köy/üs/merkez yapılanmaları için öncelikle taşıma altyapısının onarılıp geliştirilmesi, trafik akışından uzak yerlerde kurulması gerçeği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistic villages; national and international logistics activities being well-planned and managed, are common areas that are implemented as a whole together with the methods to be applied in freight transport The activities defined by the logistic village, logistics base center in the Çukurova region provide social and economic contributions to the region, while the effects of globalization drive businesses to be open to continuous innovations and technological developments. An important element to be aware of in the establishment of logistics villages is the construction of commercial activities in the regions where they are concentrated. Çukurova's geographical location and fertile lands have the eastern Mediterranean gateway, port city, land - air and railway provides easy access. In this study, the subjects of the logistics sector and the stakeholders in the sector were tried to be analyzed by SWOT analysis. In the first part of the thesis study, general information about logistics concept, development, modes of transport, new applications in international trade and logistics are given. logistics centers and villages concepts discussed in the second section, examples are given from the world and in Turkey. The logistics volume, the past in the sector, today and the future have been under consideration. In the last part, a SWOT analysis for Çukurova potential was made in terms of establishing a logistic village / base / center. It is seen that the logistics sector uses land and rail transport more heavily and at this point, the fact that the transportation infrastructure is restored and developed primarily for the logistic village / base / center structures requiring intermodal transportation and full-function logistics activities has been established